Alleen op het gedeelte wat beschermd werd door lood is géén straling gevallen. Op alle andere plaatsen van de film is gewoon straling gevallen.
α-straling kan het niet geweest zijn. De straling is dwars door het papier heengegaan en α-straling wordt door een dun stukje papier al tegen gehouden.
γ-straling kan het niet geweest zijn. De straling is door het dunne plakje lood tegengehouden en γ-straling gaat makkelijk door zo'n dun plakje heen.
Röntgenstraling kan het niet geweest zijn. Ten eerste heeft Karlijn gewerkt met radioactieve isotopen en deze zenden geen röntgenstraling uit. Ten tweede zou een dun plakje lood een deel van de röntgenstraling hebben geabsorbeerd maar zou er nog steeds straling doorheen zijn gekomen. Op het stukje film is op deze plaats helemaal wit.
Blijft over β--straling. Deze straling wordt tegengehouden door lood maar gaat dwars door papier en mica heen. Dit klopt met wat er op de film te zien is.
In BINAS tabel 25A vinden we de stralingsoorten die door elk van de preparaten wordt uitgezonden:
3315P: β- 4720Ca: β- en γ 20984Po; α
Aangezien er alleen β--straling op de dosimeter is gevallen is 33P de boosdoener.
(Als er daarnaast ook α-straling op de dosimeter zou zijn gevallen zou de film iets donkerder moeten zijn aan de de ene kant waar geen papier zit. De scheidslijn is hier niet te zien)
Vraag over opgave "Dosimeter"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Dosimeter
Op woensdag 23 mrt 2016 om 12:02 is de volgende vraag gesteld Waarom kan er niet zowel alfa als bèta straling op gevallen zijn? of zou het stuk afgedekt met mica dan donkerder moeten zijn?
Erik van Munster reageerde op woensdag 23 mrt 2016 om 12:40 Klopt: Als het alfa en beta straling tegelijk zou zijn geweest zou er verschil te zien moeten zijn tussen het stuk wat door papier is afgedekt en het stuk wat niet door papier is afgedekt.
Helemaal rechts zou het dan donkerder moeten zijn dan in het midden. Dit is hier niet zo...