Als de elektronen zich als deeltjes zouden gedragen zou je verwachten dat er achter de twee spleten twee plekken zouden zijn waar de elektronen terecht zouden komen: Een streep voor de elektronen die door de ene spleet zijn gegaan en een streep voor de elektronen die door de andere spleet zijn gegaan. Dit is niet het geval: Er verschijnt een breed patroon van plekken waar afwisselend veel en weinig elektronen terechtkomen. Diegenen die het niet eens zijn met het idee dat elektronen golven zijn verklaarden dit oorspronkelijk door aan te nemen dat de elektronen, net als knikkers, onderling tegen elkaar botsten en daardoor uit hun baan raakten. Door het experiment zó te doen dat er maar één elektron tegelijkertijd wordt afgevuurd zouden de onderlinge botsing niet meer voorkomen. Je zou dan verwachten dat het streeptjespatroon verdwijnt en de elektronen inderdaad maar op twee plekken terechtkwamen. Helaas. Het patroon bleef gewoon in stand. Ook één enkel elektron gedraagt zich dus als golf en vertoont interferentie (zie afbeelding hieronder). Het is dus niet een deeltje dat óf door de ene óf door de andere spleet gaat maar een golf die door beide spleten gaat en met zichzelf interefereert.
Na het twee-spleten experiment met elektronen werd het onthoudbaar om vol te houden dat elektronen deeltjes zijn en moesten ook de meest kritische natuurkundigen toegeven dat een elektron zich als golf gedraagt.
(Het vreemde is dat als je, ondanks het golfkarakter, tóch probeert te meten door welk van de twee spleten het elektron gaat, het streepjespatroon verdwijnt en de elektronen zich opeens als deeltjes gaan gedragen. Het feit dat ze gemeten worden maakt van de elektronen deeltjes. Alsof ze 'weten' dat ze gemeten worden.)
Eerder gestelde vragen | Dubbelspleet Elektronen
Op dinsdag 9 jun 2020 om 17:02 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
U geeft aan dat een golf door beide spleten gaat en daarna met zichzelf interfereert. Voor interferentie is het toch alleen mogelijk, wanneer twee golfen met elkaar in aanraking komen. Hoe moet ik dit voorstellen met een golf?
alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op dinsdag 9 jun 2020 om 17:16
Klopt: één brede golf raakt het scherm met daarin de twee openingen. Maar achter het scherm is elk van de openingen eigenlijk een bron geworden van waaruit bij elke opening een golf zich uitbreid over de ruimte. Dit zijn de twee golven die met elkaar interfereren. Het “met zichzelf” interfereren komt dus doordat er door het scherm die ene golf meerdere golven worden.
Op zaterdag 24 mrt 2018 om 16:15 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
'Het is dus niet een deeltje dat óf door de ene óf door de andere spleet gaat maar een golf die door beide spleten gaat en met zichzelf interefereert.' Hoe kan een deeltje/golf door beide spleten gaan?
bij voorbaat dank
Erik van Munster reageerde op zaterdag 24 mrt 2018 om 16:33
Stel dat je een muur hebt met daarin 2 gaten naast elkaar. Als je daar knikkers tegenaan gooit kan een knikker nooit door 2 gaten tegelijkertijd gaan. Bij deeltjes is het dus niet zo dat deze door beide spleten tegelijk kan gaan.
Stel nu dat je iets roept naar de muur. Aan de andere kant van de muur is dit te horen omdat er 2 gaten in de muur zitten. Het geluid is door beide gaten tegelijk gegaan. Een golf kan dus ook door beide spleten tegelijk gaan.
Dus: Een deeltje kan niet door twee spleten tegelijk gaan, maar een golf wel.
Vandaar dat het dubbelspleet-experiment met elektronen een bewijs is dat elektronen zich als golven gedragen en (in dit geval) niet als deeltjes.
Op maandag 7 nov 2016 om 21:06 is de volgende vraag gesteld
Hallo!
Helaas staat opgave B er niet bij, zou u die er nog bij willen zetten?
Erik van Munster reageerde op maandag 7 nov 2016 om 21:15
Bij deze opgave is er geen vraag b. Ik denk dat je het hebt over opgave 10 "dubbelspleet" (zonder "elektronen" erachter)
Groetjes, Erik