Zie afbeedling hieronder. De uitslagen in de grafiek die horen bij de noordpool van de magneet zijn groter dan die van de zuidpool omdat de noordpool de spoel dichter nadert dan de zuidpool. De toppen en dalen van de pieken corresponderen met de momenten dat de verandering in flux het grootst is. De eerste piek correspondeert met het naderen van de noordpool, de tweede piek met het weggaan van de noordpool. Hiertussen zit het moment dat de noordpool zich precies voor de spoel bevindt. Het zelfde geldt voor de pieken van de zuidpool. De pieken van de zuidpool zijn tegengesteld aan de pieken van de noordpool omdat de fluxverandering tegengesteld is.
Opgave b
De omlooptijd kan uit de grafiek afgelezen worden door te kijken wanneer de grafiek zich herhaalt. De eerste piek van de noordpool die de spoel nadert zit bij 0,18 s. De twee keer dat dezelfde piek weer te zien is, is op 2,18 s. Tijdsverschil 2,0 s. omlooptijd van de schijf is dus 2,0 s.
Opgave c
De frequentie van de spanning zal inderdaad toenemen en de pieken zullen elkaar sneller opvolgen als de schijf sneller draait. Maar ook de hoogte van de spanningpieken zal toenemen. Voor de inductiespanning geldt namelijk
Uind ∝ dΦ/dt
In woorden: De opgewekte inductiespanning is evenredig met de verandering van de flux per tijdseenheid. Als de schijf sneller draait blijft de fluxverandering van iedere piek gelijk maar de tijd waarin deze fluxverandering plaatsvindt neemt toe. De inductiespanning zal dus ook toenemen en Bart heeft gelijk.
Opgave d
Als de omlooptijd van 2,0 s naar 0,8 s gaat neemt de snelheid met een factor 2,0/0,8 = 2,5 toe. Alle fluxveranderingen vinden ook 2,5 x zo snel plaats en aangezien de inductiespanning evenredig is met de verandering van flux per tijdseenheid zal ook de inductiespanning met een factor 2,5 toenemen. Bij een omlooptijd van 2,0 s was de maximale spanning 7,2 mV (aflezen uit grafiek). Bij een omlooptijd van 0,80 s zal de maximale spanning dus 2,5·7,2 = 18 mV bedragen.
Vraag over opgave "Dynamo"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Dynamo
Op zondag 18 jul 2021 om 15:18 is de volgende vraag gesteld Beste Erik,
"In woorden: De opgewekte inductiespanning is evenredig met de verandering van de flux per tijdseenheid. Als de schijf sneller draait blijft de fluxverandering van iedere piek gelijk maar de tijd waarin deze fluxverandering plaatsvindt neemt toe. De inductiespanning zal dus ook toenemen en Bart heeft gelijk."
bedoelt u hier niet dat de tijd waarin deze fluxverandering plaatsvindt afneemt ipv toeneemt? Hoe u het hierboven beschirjft zou de inductiespanning juist lager uitvallen toch?
Groetjes,
Amy
Erik van Munster reageerde op zondag 18 jul 2021 om 15:57 Klopt, daar had inderdaad moeten staan dat de tijd korter wordt en niet langer.( Ik ga het verbeteren)
Op zondag 2 jul 2017 om 14:22 is de volgende vraag gesteld Beste Erik,
waarom zitten de polen tussen de pieken en niet op een piek ? (als bijvoorbeeld de nordpool voor de spoel zit is toch de fluxverandering het grootst?)
Bedankt voor je hulp!
Erik van Munster reageerde op zondag 2 jul 2017 om 16:06 Als de noordpool recht voor de spoel zit is de flux maximaal. Als je een grafiek van de flux tegen de tijd zou maken zouden de pieken inderdaad samenvallen met de momenten dat de polen recht voor de spoel zitten.
Maar het gaat er hier niet om wanneer de flux maximaal is maar wanneer de fluxverandering het maximaal is. En dit is wanneer de pool naar de spoel toe aan het bewegen is of van de spoel af aan het bewegen is. Vandaar dat er spanningspieken zijn vlak voor en vlak nadat de pool voor de spoel zit en dat de spanning 0 V is op het moment dat de pool recht voor de spoel zit.