Zie afbeelding hieronder. Als de elektroscoop geladen is zijn ook de twee blaadjes geladen. Aangezien beide blaadjes allebei dezelfde lading zullen hebben zullen ze elkaar afstoten.
De elektroscoop is neutraal. Er zijn dus evenveel positieve als negatieve ladingen in de elektroscoop aanwezig. De verdeling van de positieve en negatieve ladingen verandert echter door het in de buurt houden van een geladen voorwerp (zie rechter afbeelding hieronder). De negatief geladen elektronen in de elektroscoop zullen door deze lading worden aangetrokken en zich naar de bovenkant bewegen. Aan de onderkant van de elektroscoop ontstaat zo een elektronen tekort. De strookjes aluminiumfolie aan de onderkant worden dus beide positief geladen en zullen elkaar afstoten. Zodra de positieve lading bij de elektroscoop wordt weggehaald zullen de elektronen zich weer over de elektroscoop verdelen en worden de strookjes weer neutraal.
Eerder gestelde vragen | Elektroscoop
Op woensdag 24 nov 2021 om 12:22 is de volgende vraag gesteld
hoe kunnen de negatieve deeltjes van de staaf op de andere kaant van het papier snippertje komen ?
Erik van Munster reageerde op woensdag 24 nov 2021 om 13:15
Als de papiersnippers de staaf niet raken zullen de de negatieve deeltjes zich alleen maar verplaatsen binnen de staaf. Ze kunnen niet "oversteken" als ze elkaar niet raken.
.
Op zondag 7 apr 2019 om 17:59 is de volgende vraag gesteld
Klopt het dat bij vraag B ook sprake is van Influentie?
Erik van Munster reageerde op zondag 7 apr 2019 om 18:03
Ja, overal waar de verdeling van de lading anders wordt door een andere lading die in de buurt komt noem je dit "influentie". Alle geleiders (bv metalen voorwerpen) vertonen influentie als er een elektrische lading in de buurt komt.