De lichtstraal bevindt zich in glas. In BINAS tabel 18 vinden we dat de brekingsindex van glas, afhankelijk van de soort, ligt tussen de 1,5 en 1,88. De brekingsindex van glas is dus veel groter dan die van lucht (1,00). Als de lichtstraal de wanden van de glasvezel raakt is er dus sprake van een overgang van grote brekingsindex naar een kleinere brekingsindex. Dit betekent dat er totale reflectie kan optreden als de hoek van inval groter is dan de grenshoek. Als de lichtstraal zich in het fiber verplaatst is deze hoek vrijwel altijd groot en overal waar de lichtstraal de rand raakt wordt hij teruggekaatst het glas in. De lichtstraal zal dus 'gevangen' blijven in de glasvezel.
Opgave b
Als er een scherpe bocht in de glasvezel zit zal de hoek waarmee de lichtstraal de rand raakt kleiner kunnen worden dan de grenshoek. De lichtstraal zal dan breken en buiten de glasvezel verder lopen. De lichtstraal kan dan dus 'ontsnappen'.
Opgave c
Totale reflectie treedt alleen maar op bij een overgang naar een kleinere brekingsindex. Bij het in de fiber schijnen ga je juist van lucht naar glas en dus naar een grotere brekingsindex. Er zal in dit geval dus nooit totale reflectie optreden en Micha heeft dus geen gelijk.
De reden dat er bij een te grote invalshoek geen licht meer uitkomt is dat, als de lichtstraal eenmaal in de fiber zit, de hoek waarmee de lichtstraal de wanden raakt kleiner wordt en de kans dat de lichtstraal ergens onderweg ontsnapt groter wordt.
Vraag over opgave "Fiber"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.