Het draadraam beweegt met 0,30 ms-1 in de richting van het magneetveld. Dit betekent dat het oppervlak wat zich binnen het magneetveld bevindt steeds toeneemt. Per seconde schuift het draadraam 0,30 m het magneetveld in. Er komt dus per seconde 0,30 · 0,10 = 0,030 m2 aan oppervlak bij wat zich in het magneetveld bevindt. De fluxtoename per seconde is dus
ΔΦ = B·ΔA = 0,22 T ·0,030 m2 = 0,0066 Wb
(Wb is Tesla per seconde)
Opgave b
Voor de grootte van de opgewekte inductiespanning geldt
Uind = N·ΔΦ/Δt
In dit geval, omdat er maar één draadwikkeling is (N=1) geldt dus
Uind =ΔΦ/Δt
In deze formule is ΔΦ/Δt de fluxverandering per seconde. Deze hebben we in vraag a uitgerekend en is 0,0066 Wbs-1. De opgewekte inductiespanning is dus gelijk aan 0,0066 V.
Opgave c
In de stroomkring is maar één weerstand opgenomen, namelijk het lampje. De stroomsterkte volgt uit de wet van Ohm: U = I·R hieruit volgt
I = U/R = 0,0066 V / 20 Ω = 3,3·10-4 A = 0,33 mA.
De richting van de stroom volgt uit de richting van de lorentzkracht. In het linker gedeeltje van de spoel werkt de lorentzkracht naar rechts (tegen de beweging in). Hieruit volgt met de linkerhandregel dat de stroom aan de linkerkant omhoog loopt. (Duim van de linkerhand wijst naar rechts, handpalm naar het papier toe gericht: je gestrekte vingers wijzen dan naar boven). De stroom loopt dus in de richting van de klok (zie afbeeldingen hieronder).
Opgave d
Met de linkerhandregel volgt de richting van de lorentzkracht op de zijkant, boven- en onderkant van het draadraam (die afbeelding hieronder). De lorentzkrachten op de boven- en onderkant van het draadraam zijn even groot maar tegengesteld en heffen elkaar dus op. De enige kracht die overblijft is de kracht op de linker zijkant van het draadraam. Deze is naar rechts gericht. Tegen de bewegingsrichting in. Voor de grootte hiervan geldt
FL = B·I·L = 0,22·0,33·10-3·0,10 = 7,26·10-6 N. Afgerond 7,3·10-6 N.
Opgave e
Voor het vermogen van het lampje geldt
P = U·I = 0,0066·0,33·10-3 = 2,178·10-6 W.
Het vermogen wat geleverd moet worden om het draadraam het magneetveld in te duwen volgt uit per seconde geleverde arbeid. Voor deze arbeid geldt W = F·s. In deze formule is F de duwkracht en s de afstand die per seconde wordt afgelegd. De duwkracht is tegengesteld aan de lorentzkracht maar even groot: 7,26·10-6 N. De afstand die per seconde wordt afgelegd volgt uit de snelheid: 0,30 m. Voor het geleverde vermogen vinden we dan
F·s = 7,26·10-6 · 0,30 = 2,178·10-6 W
De energie die het lampje verbruikt wordt dus geleverd bij het in het magneetveld duwen van het draadraam.
Vraag over opgave "Fluxverandering"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Fluxverandering
Op zondag 26 feb 2023 om 12:05 is de volgende vraag gesteld Dag meneer,
Oppervlak is toch lengte x breedte, dus 50cm x 10cm.. Waarom zie ik bij deze vraag steeds 0,10m staan?
Erik van Munster reageerde op zondag 26 feb 2023 om 12:46 Klopt, oppervlakte is lengte keer breedte. Dit is ook wat we in vraag a gebruiken. We berekenen daar het oppervlak dat er per seconde bij komt: 0,3m keer 0,1m.
Bij de andere vragen, die over de lorentzkracht gaan, gebruiken we niet het oppervlak maar alleen de lengte van het stukje draad. Dit is de ‘L’ in de formule.
Op zondag 15 jan 2023 om 14:20 is de volgende vraag gesteld Beste Erik,
Bij vraag e begrijp ik de duwkracht niet. Volgens uw berekening is de duwkracht gelijk aan Florentz, echter dan zou de resultante 0N zijn, waardoor er geen beweging zou ontstaan. Zou u dit kunnen toelichten?
Erik van Munster reageerde op zondag 15 jan 2023 om 14:28 Ook met een resulterende kracht van 0N kan iets bewegen. Een resulterende kracht is nodig voor het in beweging zetten (versnelling) maar niet voor bewegen met een constante snelheid (1e wet van Newton).
Vandaar dat duwkracht en lorentzkracht gelijk zijn en er tóch beweging is.
Op zaterdag 24 sep 2022 om 15:21 is de volgende vraag gesteld Beste,
Krijg je bij vraag c de lorentzrichtingen door met de palm van je linkerhand telkens de magnetische veldlijnen naar je toe op te vangen?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 24 sep 2022 om 15:37 Bij deze opgave wel ja. Er staan puntjes als magneetveld dus dat zijn inderdaad veldlijnen naar je toe die je opvangt in de palm van je linkerhand.
Op zondag 4 okt 2020 om 12:01 is de volgende vraag gesteld Beste meneer van Munster,
Wat bedoelt u met de linkerkant van het draadraam? Ik snap namelijk niet hoe u komt op een Lorentzkracht die naar rechts gericht is voor de linkerkant van het draadraam, misschien heb ik de 'verkeerde' linkerkant te pakken.
En hoe bepaald u de richting van uw vingers bij de linkerhandregel, we weten toch niet hoe de stroom loopt?
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op zondag 4 okt 2020 om 12:44 Met ‘linkerkant’ bedoel ik precies wat je verwacht. Als je kijkt naar het plaatje hierboven is dit de linkerzijde van het zwarte rechthoek.
De stroom loopt daar, als je de pijltjes in de draad volgt, recht omhoog. Het magneetveld komt naar je toe (het scherm uit). Als je de linkerhandregel volgt moeten je vinger naar boven wijzen en de binnenkant van je hand moet naar het scherm toe gericht zijn. Als je dat doet dan wijst je duim naar rechts.
Op woensdag 27 mei 2020 om 20:51 is de volgende vraag gesteld Beste Erik,
Hoezo telt de lorentzkracht op het rechter gedeelte van het draadraam niet mee. Dit komt waarschijnlijk door de aanwezigheid van de lamp, maar wat veroorzaakt dit precies?
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op donderdag 28 mei 2020 om 12:48 Alleen op de draden die zich in het magneetveld bevinden werkt er lorentzkracht (het gebied met de stipjes). Het rechter gedeelte van het draadraam zit niet in het magneetveld en B=0 daar, vandaar.
Op zondag 2 jul 2017 om 14:17 is de volgende vraag gesteld Beste Erik,
hoe kan ik de richting van de lorentzkracht en de stroom bepalen, als ik alleen de richting van het magnetveld weet ? (naar welke plek van het raam moet ik kijken? (lange gedeelte boven of beneden? )
Verder snap ik nog niet helemaal de samenhang tussen lorentzkracht en wet van lentz.
Bedankt voor je hulp!
Erik van Munster reageerde op zondag 2 jul 2017 om 16:01 Bij deze opgave kun je achter de richting van de Lorentzkracht komen door te bedenken dat het kracht kost om het draadraam in het magneetveld te duwen. De energie die nodig is om het lampje te laten branden moet érgens vandaan komen en de energie lever je dus bij het verrichten van arbeid bij het duwen van het draadraam. De duwkracht die je levert moet de Lorentzkracht op de linkerkant van het draadraam overwinnen. Dus weet je dat de Lorentzkracht op de linkerkant van het draadraam naar rechts gericht is.
Als je de richting van de Lorentzkracht eenmaal weet kun je daarna met de linkerhandregel de richting van de stroom bepalen.
Op zaterdag 6 mei 2017 om 19:45 is de volgende vraag gesteld Beste Erik,
Hoe weet je, dat de lorentzkracht tegen de beweging in werkt?
Groet en bedankt
Erik van Munster reageerde op zaterdag 6 mei 2017 om 21:09 Bij deze vraag weet je dat omdat er elektrische energie wordt opgewekt. Deze energie moet ergens vandaan komen en dat is van de arbeid die je moet leveren bij het duwen tegen het draadraam. Je moet hiervoor een duwkracht leveren die de lorentzkracht compenseert. Omdat je naar links moet duwen om het draadraam naar links te bewegen weet je dat de lorentzkracht tegengesteld moet zijn: naar rechts dus.