De ioniserende straling ioniseert de gasmoleculen in de buis. Dit betekent dat het gas in plaats van neutrale (ongeladen) atomen bestaat uit positief geladen ionen en losse elektronen. De positieve ionen bewegen worden aangetrokken door de negatief geladen wand en bewegen zich naar de wand. De elektronen worden juist aangetrokken door de draad en bewegen zich naar de draad. Er is dus een ladingsverplaatsing van de draad naar de wand en dit betekent dat er (heel eventjes) stroom loopt.
α-straling is de stralingsoort met het slechtste doordringend vermogen en de kleinste dracht. Andere stralingsoorten (β-, γ- en röntgenstraling) hebben allemaal een veel beter doordringend vermogen en een langere dracht. Als α-straling al door het plaatje mica kan komen, zullen de andere stralingsoorten hier zeker doorheen komen.
In de praktijk gaan op elk moment overal wel ioniserende stralingsdeeltjes doorheen. Dit wordt de achtergrondstraling genoemd. Afkomstig van kosmische straling (uit de ruimte), en radioactieve isotopen in de materialen om ons heen. Zelfs de atomen in ons lichaam bestaan voor een klein deel uit radioactieve isotopen. Deze constant aanwezige achtergrondstraling zorgt ervoor dat een GMbuis altijd wel deeltjes telt.
Eerder gestelde vragen | Geiger-Müllerbuis
Op vrijdag 12 jun 2020 om 15:53 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Er wordt aangegeven dat er een ladingsverplaatsing is van de draad naar wand en dat er dan eventjes stroom loopt. Hoe moet ik dit mij precies voorstellen? Wanneer de elektronen worden aangetrokken door draad, dan wordt de draad wat negatiever en de negatief geladen wand wordt door de aangetrokken positieve ionen wat positiever. Ontstaat er dan een elektronentekort bij de wand waardoor de elektronen, die door de draad zijn aangetrokken, zich verplaatsen naar de wand en daarna naar de positieve pool van de batterij.
alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op vrijdag 12 jun 2020 om 19:10
Het is makkelijker voor te stellen als je even bedenkt dat het gas heel eventjes geleidend wordt net zoals bv een metaal. Lading kan zich dan verplaatsen en het doet er eigenlijk niet toe of het nou elektronen of positieve ionen zijn die bewegen. Het gaat om het effect, namelijjk dat er, heel eventjes, lading zich kan verplaatsen. Vanuit de batterij uit gezien loopt er gedurende korte tijd dus heel eventjes stroom. En dit is iets wat gemeten kan worden.