Deze uitwerking hoort bij opgave 13 uit het hoofdstuk "Biofysica VWO".
De opgaven zijn te vinden in FotonBiofysicaVWO.pdf
Videolessen
Theorie bij dit hoofdstuk strekt zich uit over alle onderwerpen. Er zijn geen videolessen die specifiek over dit onderwerp gaan.
Opgave a
Vaak is het moeilijk om een kleurstof van buitenaf binnen in een cel te brengen. De celwand of het celmembraan is niet permeabel voor alle kleurstoffen. Als de kleurstof binnen in de cel zelf wordt aangemaakt zit de kleurstof al op de juiste plaats.
Biologen bestuderen objecten het liefst met zo min mogelijk ingrepen. Hoe meer de cel lijkt op zoals hij is in zijn natuurlijke staat hoe waardevoller de informatie die verkregen wordt.
Sommige kleurstoffen zijn giftig voor de cel. Voor het bestuderen van levende cellen is het een groot voordeel dat de kleurstof de cel niet doodt.
Opgave b
Welke kleuren licht geabsorbeerd en uitgezonden worden heeft te maken met de energieniveaus van de elektronen in een molecuul. Een molecuul kan opgevat worden als een gebiedje waarin elektronen gevangen zitten. Voor de energieniveaus van een elektron wat in een gebiedje gevangen zit geldt (BINAS 35-E4)
En = n2h2 / 8mL2
De L die in deze formule voorkomt is de lengte van het gebiedje. Hoe groter L hoe kleiner lager de energie. Een groter molecuul hebben de elektronen over het algemeen dus een lagere energie en ook de verschillen in energie tussen de verschillende niveaus zijn over het algemeen kleiner. Dit betekent dat de golflengtes van de kleuren van zowel de geabsorbeerde als de uitgezonden straling meer naar het rood (= lagere energie) zullen verschuiven. Te verwachten is dus dat bij YFP (met een 'rodere' absorptie en emissie) het chromofoor iets groter zal zijn dan bij GFP.
Vraag over opgave "GFP"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.