Zie afbeelding hieronder: 4 hartslagen duren 3,44 s. Dit betekent dat de periode van één hartslag 3,44/4 = 0,86 s is. In een minuut passen dus 60/0,86 = 69,767 hartslagen. Afgerond 70 slagen per minuut of 70 BPM (beats per minute).
De krachtigste slag correspondeert met de grootste spieractiviteit en de grootste spanningsuitslag. In het ECG is dit bij piek R.
(Cardiologen spreken over het 'QRS-complex' als ze het over de spanningsuitslag behorende bij de samentrekking van de linkerkamer hebben. In BINAS tabel 84D is te zien dat de spanningsuitslag plaatsvindt iets vóór de uiteindelijke samentrekking)
De gel dient voor de geleidbaarheid. De huid heeft van zichzelf een relatief grote weerstand. Een vochtige huid heeft een relatief lage weerstand. De gel zorgt ervoor dat de weerstand van de huid lager wordt en voor een goede elektrische verbinding tussen de elektrode en de huid.
Als de twee elektrodes verwisseld zouden worden zou een omgekeerde spanning gemeten worden. ECG zou eruit komen te zien als de onderste afbeelding hieronder.
Eerder gestelde vragen | Hartslag
Op maandag 1 jun 2020 om 21:10 is de volgende vraag gesteld
goeiedag.
Zijn er geen videolessen voor dit hoofdstuk?
Erik van Munster reageerde op maandag 1 jun 2020 om 21:17
Nee dat klopt, er zijn geen videolessen. Voor dit onderwerp bestaat namelijk geen aparte theorie. Biofysica is meer een toepassing van andere natuurkundeonderwerpen.