Volgens het geocentrisch wereldbeeld draait alles om de aarde. De zon draait om zijn eigen as en deze beweging is geen beweging rond de aarde en klopt dus niet met het geocentrisch wereldbeeld.
Opgave b
De maantjes van Jupiter draaien om de planeet Jupiter en niet om de aarde. Ook dit is niet in overeenstemming met het geocentrisch wereldbeeld.
Opgave c
Zie linker afbeelding hieronder. Als Venus, net zoals alles, rond de aarde zou draaien zou de afstand tussen Venus en de aarde altijd gelijk blijven. Kennelijk draait de planeet Venus niet om de aarde maar zit het zonnestelsel anders in elkaar.
Opgave d
Zie rechter afbeelding hieronder. Als je aanneemt dat niet de aarde maar de zon het middelpunt van het zonnestelsel is en dat alle planeten rond de zon draaien is makkelijk te verklaren waarom Venus soms groter lijkt en soms kleiner. Venus kan zich ver van de aarde bevinden (linkersituatie in de afbeelding). Of Venus kan zich juist dichbij de aarde bevinden (rechtersituatie). Het groter en kleiner worden van Venus kan dus makkelijk verklaard worden als je aanneemt dat niet de aarde maar de zon in het midden staat: Een heliocentrisch wereldbeeld. Voor ons eigenlijk vanzelfsprekend maar begin 17e eeuw was dit niet zo en met name door de katholieke kerk is Galileo in grote problemen gekomen door te beweren dat niet de aarde maar de zon in het midden stond. Inmiddels erkent ook de katholieke kerk dat de zon in het midden staat en in 1992 heeft paus Johannes Paulus II (postuum) excuses aangeboden aan Galileo.
Vraag over opgave "Heliocentrisch"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Heliocentrisch
Over "Heliocentrisch" zijn nog geen vragen gesteld.