van net iets onder de 4 af. 10
= 10000 K. De temperatuur van Sirius ligt dus net iets onder de 10000 K. In BINAS tabel 32 B vinden we voor Sirius (A) inderdaad een temperatuur van 9,9·10
K.
Het spectraaltype lezen we af aan de bovenkant van het diagram. Voor Sirius vinden we een spectraaltype tussen de B en de A. Het spectraaltype in tabel 32 B is A0. Dit klopt hiermee. Een A-ster is een witte ster.
In de formule is P de lichtkracht, A het oppervlak en T de temperatuur van de ster. σ is een constante. Een ster die rechtsboven staat in het HR-diagram heeft een rode kleur en een grote lichtkracht. De rode kleur wijst erop dat de temperatuur relatief laag is. Hoe lager de temperatuur hoe kleiner de lichtkracht. De enige manier waarop een ster een lage temperatuur kan hebben en tóch een grote lichtkracht is als het oppervlak (A) van de ster heel groot is. Hieruit volgt dat de sterren rechtsboven grote sterren moeten zijn.
Als Laurens gelijk zou hebben zou het raar zijn dat de hoofdreeks niet doorloopt naar boven. Er zit een gat links van de B-sterren. Deze sterren zijn er gewoon niet en de enige O sterren zijn de witte dwergen onderaan. Gea heeft dus gelijk en witte dwergen zijn inderdaad sterren die een hoge temperatuur hebben maar toch geen grote lichtkracht omdat ze zo extreemm klein en compact zijn.
De reden dat er nauwelijke O-sterren zijn met een grote lichtkracht is dat dit soort sterren erg snel door hen brandstof heen zijn. Zodra dit gebeurt zwellen ze op en koelen af. Ze worden rode (super) reuzen en zitten dus niet meer linksboven in het HR diagram. Ze bestaan dus wel maar wel heel erg kort. Een HR-diagram is altijd een momentopname en als je op een bepaald moment kijkt zul je zeer weinig grote O-sterren zien.
Eerder gestelde vragen | Hertzsprung-Russel
Op vrijdag 30 sep 2022 om 09:39 is de volgende vraag gesteld
Beste,
Bij b zegt u dat sirius tussen A en B zit. Echter zie ik in binas dat sirius tussen O en B zit. Welke aflees fout maak ik?
Op vrijdag 30 sep 2022 om 09:40 is de volgende reactie gegeven
Oh ik keek naar sirius B excuus!
Op zondag 22 nov 2020 om 12:02 is de volgende vraag gesteld
beste erik,
waarom doet u bij a 10^4?
Erik van Munster reageerde op zondag 22 nov 2020 om 12:33
Omdat we in Binas hebben afgelezen dat log T gelijk is aan 4.
Dat betekent dat T gelijk is aan 10^4.
(Log is het omgekeerde van “tien tot de macht”, vandaar)
Op vrijdag 10 mei 2019 om 09:34 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
zou u mij uitleggen wat u hiermee bedoelt?
'Gea heeft dus gelijk en witte dwergen zijn inderdaad sterren die een hoge temperatuur hebben maar toch geen grote lichtkracht omdat ze zo extreem klein en compact zijn.' hoe haalt u deze gegevens van het diagram en is er een bepaald theorie erachter?
alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op vrijdag 10 mei 2019 om 13:17
Witte dwergen staan linksonder in het HR-diagram. Dit betekent dat het een ster is met hoge temperatuur (links) en een kleine lichtkracht (onder). Voor de lichtkracht van een ster geldt de wet van Stefan-Boltzmann:
P = sigma*A*T^4
Hoge T betekent dus een grote lichtkracht (P). Maar witte dwergen zijn juist heel zwak wat ze staan onderaan in het HR-diagram. Dit kan alleen als A heel klein is. Dit betekent dat het sterren zijn met een kleine diameter.
Over je tweede vraag: Ja, er is een theorie die hierachter zit. Kijk anders de videoles "Levensloop van Sterren" nog even.
Op vrijdag 5 apr 2019 om 23:02 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Ik snap D niet echt?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 6 apr 2019 om 10:28
Wat snap je niet? Wat een HR-diagram is? Wat de hoofdreeks is? Hoe je de temperatuur van een ster of de lichtkracht moet aflezen?