Laatste stand van zaken: De centraal-examens gaan gewoon door maar met extra herkansingen en een aangepaste zak-slaagregeling waarbij een extra onvoldoende mag.
Er is geen aanpassing van de examenstof.
Voor natuurkunde betekent dit dat er aan je voorbereiding voor het CE niet veel verandert.
Wel kan het zo zijn dat stof voor je schoolexamens dit jaar wordt aangepast. Dit is iets dat je school beslist.
Natuurkundeuitgelegd blijft gewoon online en al het materiaal blijft uiteraard gewoon toegankelijk.
Hoop dat ik je ook dit examenjaar weer kan helpen.
Ook al loopt alles anders: Bedenk dat als je in de examenklas zit dat dit niet voor niets zo is en dat je heus je examen wel zal halen.
Natuurkunde is een van de weinig dingen die niet veranderen in Coronatijd:
De natuurwetten blijven altijd geldig.
De formule voor kinetische energie staat in BINAS tabel 35-A4 tweede van boven: Ek = ½ mv2. De formule heeft de vorm Ek=… ·v2. Dit is dus een kwadratisch verband.
Opgave b
Een kwadratisch verband is qua vorm vergelijkbaar met de functie f(x) = x2. De grafiek die hierbij hoort is een parabool. Aan de punten is ook te zien dat deze samen een parabool vormen. Zowel op grond van de theorie als op grond van de meetwaarden is een parabool is dus een goede keuze.
Opgave c
Als we in de formule Ek = ½ mv2 een snelheid van 0 ms-1 invullen krijgen we een Ek van 0 J, onafhankelijk van de massa (m). Het punt v=0, Ek =0 hoort dus altijd bij de grafiek. Omdat dit op theorie berust en niet op een bepaalde meting is er ook geen sprake van meetfouten. Het punt (0,0) ligt precies op de parabool.
Opgave d
Voor het bepalen van de massa nemen we de grafieklijn en niet één van de meetpunten. Dit is nauwkeuriger omdat de meetfouten van de afzonderlijke metingen op deze manier uitgemiddeld worden. Om zo nauwkeurig mogelijk te meten nemen we de grootste waarde van de grafieklijn die we kunnen aflezen. In dit geval het punt v = 10 ms-1, Ek = 80 J (twee significante cijfers kunnen we zeker aflezen, drie significante cijfers lukt met deze grafiek niet echt). Uit de formule Ek = ½ mv2 volgt
m = Ekin/½v2
Invullen van v = 10 ms-1 en Ek = 80 J geeft m = 1,6 kg. Zijn al twee significante cijfers dus afronden hoeft niet meer.
Vraag over opgave "Kinetische energie"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Kinetische energie
Over "Kinetische energie" zijn nog geen vragen gesteld.