In BINAS tabel 22 staat de Planck-kromme bij T = 2500 K (onderste diagram). Het gele vlak in dit diagram is het zichtbare gedeeltje van het spectrum. De intensiteit van de Plank-kromme is het hoogst aan de rode kant van het zichtbare spectrum en neemt af bij kortere golflengte. Bij 520 nm is de intensiteit verwaarloosbaar klein. Het licht bestaat dus uit een klein beetje geel, iets meer oranje en voornamelijk rood.
De meeste intensiteit wordt uitgezonden in het infrarood (750 nm en hoger) en is dus niet zichtbaar. Een gloeilamp is dus behoorlijk inefficient en heeft dus een laag rendement: De meeste energie wordt dus uitgezonden als straling die voor ons onzichtbaar is.
Een daglichtlamp geeft dezelfde kleur licht als daglicht op een zonnige dag. In BINAS tabel 32 B vinden dat de zon een temperatuur heeft van 5780 K. Het rode deel van het zonlicht wordt in de atmosfeer meer geabsorbeerd en verstrooid dan het blauwe gedeelte. Hierdoor is daglicht net iets anders van samenstelling dan de straling die door de zon wordt uitgezonden. In de praktijk hebben de meeste daglichtlampen een kleurtemperatuur tussen de 5000 K en 5700 K.
Bij een gloeilamp is de kleurtemperatuur ook de echte temperatuur van de gloeidraad. De temperatuur van de gloeidraad moet dus 5000 tot 5500 K worden om de juiste kleur licht te geven. In BINAS tabel 8 is te vinden dat het smeltpunt van alle metalen hier ruim onder ligt. De gloeidraden zouden dus doorsmelten voordat de goede temperatuur bereikt wordt.
(Voor gloeidraden wordt vaak een metaal met een relatief hoog smeltpunt zoals wolfraam (3695 K) gebruikt)
Eerder gestelde vragen | Kleurtemperatuur
Op donderdag 1 nov 2018 om 15:10 is de volgende vraag gesteld
Bij opdracht b staat: De meeste intensiteit wordt uitgezonden in het infrarood (750 nm en hoger) en is dus niet zichtbaar. Maar hoe kan je zien dat de meeste intensiteit wordt uitgezonden in het infrarood? Want als je kijkt bij binas tabel 22 zie je dat juist in het zichtbare licht gedeelte, de grafiek hoger is en de y as geeft de intensiteit aan.
Erik van Munster reageerde op donderdag 1 nov 2018 om 16:22
Y-as geeft inderdaad de intensiteit aan maar kijk je wel bij de goede temperatuur? 2500 K staat in de onderste van de twee grafieken in tabel 22.
De grafiek van 2500 K begint bij 520 nm, loopt dan omhoog tot 750 nm maar stijgt daarna nog dóór. De hoogste intensiteit ligt rond 1300 nm. Pas daarna gaat de grafiek weer een beetje dalen.
Op donderdag 1 nov 2018 om 17:05 is de volgende reactie gegeven
Oh, ik keek bij de bovenste grafiek. Nu snap ik het, Bedankt!