Annihilatie vindt alleen plaats tussen een deeltje en zijn eigen antideeltje. Een muonneutrino (ν
antineutrino. Dit is geen deeltje-antideeltje-paar en ze zullen elkaar dus niet annihileren.
De vervalreactie van het antimuon is het spiegelbeeld van de vervalreactie van het muon. Ook nu ontstaan er weer neutrino's alleen is wat eerst een neutrino was een antineutrino en andersom:
). Zodra het positron tegen een elektron opbotst zullen beiden annihileren. Omdat de materie in onze aardatmosfeer is opgebouwd uit atomen bestaande uit een kern met daaromheen een schil van elektronen zijn elektronen overvloedig aanwezig. Vrijwel meteen na zijn ontstaan zal het positron een elektron ontmoeten en annihileren.
Eerder gestelde vragen | Kosmische straling
Op zaterdag 20 okt 2018 om 17:30 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Ik ben het boekje Foton aan het doornemen voor Kernen en deeltjes vwo. Vanuit mijn boek (Pulsar, vwo 5) kom ik er namelijk niet helemaal uit. Ik moet de vervalreactie geven van een muon. In Foton staat bij opgave 15: bij het verval ontstaan, naast een elektron, een neutrino (νμ) en een antineutrino (ν̄e). Ik weet dat er verschil is tussen een positief geladen muon en een negatief geladen muon. Ik weet ook dat ik in tabel 26 van Binas kan zien welke deeltjes er mogelijk ontstaan. Maar die van muonen staat er niet bij. Hoe kan ik weten hoe een muon vervalt? Moet ik dat dan uit mijn hoofd leren voor mijn toets?
Alvast bedankt voor de hulp!
Op zaterdag 20 okt 2018 om 17:36 is de volgende reactie gegeven
Ik zie dat ik de vraag had moeten stellen onder de uitwerking van opgave 15. Excuus.
Erik van Munster reageerde op zaterdag 20 okt 2018 om 20:14
[heb je vraag net verplaatst naar deze opgave]
Nee, dat hoef je niet uit je hoofd te weten. Bij dit soort opgaven staat in de inleiding alle informatie die je nodig hebt. In deze opgave staat bijvoorbeeld de vervalreactie van het muon al gegeven. De rest (antineutrino of neutrino) kun je dan afleiden met de behoudswet voor leptonen.