Laatste stand van zaken: De centraal-examens gaan gewoon door maar met extra herkansingen en een aangepaste zak-slaagregeling waarbij een extra onvoldoende mag.
Er is geen aanpassing van de examenstof.
Voor natuurkunde betekent dit dat er aan je voorbereiding voor het CE niet veel verandert.
Wel kan het zo zijn dat stof voor je schoolexamens dit jaar wordt aangepast. Dit is iets dat je school beslist.
Natuurkundeuitgelegd blijft gewoon online en al het materiaal blijft uiteraard gewoon toegankelijk.
Hoop dat ik je ook dit examenjaar weer kan helpen.
Ook al loopt alles anders: Bedenk dat als je in de examenklas zit dat dit niet voor niets zo is en dat je heus je examen wel zal halen.
Natuurkunde is een van de weinig dingen die niet veranderen in Coronatijd:
De natuurwetten blijven altijd geldig.
De zuiger is zelf massaloos en kan wrijvingsloos bewegen in de cilinder. Als er een drukverschil zou bestaan tussen de binnenkant en buitenkant zou de zuiger naar binnen of naar buiten geduwd worden en zou er een kracht uitgeoefend moeten worden om de zuiger op zijn plaats te houden. Dit is niet het geval waaruit we kunnen afleiden dat er geen drukverschil is tussen binnen en buiten en dat de druk in de cilinder dus gelijk is aan de druk buiten.
Opgave b
De algemene gaswet luidt
p·V = n·R·T
V = n·R·T/p
V = [n·R/p] · T
Bij constante druk en hoeveelheid zijn volume en temperatuur dus recht evenredig met elkaar. Het volume neemt toe van 2,5 L naar 7,5 L en wordt dus 3 keer groter. Dit betekent dat ook de temperatuur 3 keer hoger wordt. In situatie 1 was de temperatuur 273 K. In toestand 2 is de temperatuur dus 3·273 = 819 K. Afgerond op twee cijfers wordt dit 8,2·102 K.
Opgave c
Tijdens de overgang van toestand 2 naar toestand 3 veranderen de druk (p) en het volume (V). De temperatuur (T) en de hoeveelheid gas (n) blijven hierbij constant. Uit de algemene gaswet volgt
p = n·R·T / V
p = constante / V
Druk en volume zijn dus omgekeerd evenredig met elkaar. De grafiek hier hierbij hoort is geen rechte lijn maar een gebogen kromme zoals in de linker afbeelding hieronder te zien. Om het verloop nauwkeurig te kunnen tekenen kunnen er punten uitgerekend worden. Bijvoorbeeld: Als het volume halveert (van 7,5 L naar 3,75 L) zal de druk twee keer zo groot worden (2,0 bar). De kromme zal dus door het punt V = 3,75 L, p = 2,0 bar gaan.
Opgave d
Wat er gebeurt tijdens de overgang van toestand 3 terug naar toestand 1 wordt duidelijk als we één voor één de variabelen bekijken
p: gaat van 3,0 bar naar 1,0 bar
V blijft gelijk
T gaat van 819 K naar 273 K
n blijgt gelijk
Kortom: Tijdens deze overgang koelt het gas af en hierbij daalt de druk.
Opgave e
Zie rechter afbeelding hieronder.
Vraag over opgave "Kringproces"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.