Alleen lampje A zit in een gesloten stroomkring als alle schakelaars open staan. (Zie linker afbeelding hieronder)
Als de schakelaar rechtsboven gesloten wordt ontstaat ook een stroomkring met daarin lampje C (zie middelste afbeelding hieronder). Behalve lampje A gaat dus ook lampje C branden.
Om ook lampje B te laten branden moet ook dit lampje in een gesloten stroomkring komen te staan. Als de schakelaar rechtsboven al gesloten is moet ook nog de middelste schakelaar gesloten worden om hiervoor te zorgen (zie rechter afbeelding hieronder). De schakelaar helemaal links is dus eigenlijk nutteloos in deze schakeling.
Eerder gestelde vragen | Lampjes
Maria Khadimi vroeg op zaterdag 14 jan 2023 om 20:19
dit vraag heeft betrekking op vraag A:
Hoe kan je lamp A branden als de schakelaar boven de lamp open is (zoals op de afbeelding) EN de hoofdschakelaar voorbij lamp c staat ook open. Wat begrijp ik hiervan niet?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 14 jan 2023 om 22:43
Misschien goed om te weten wat er met “open” en “gesloten” wordt bedoeld:
“Open” betekent dat er géén stroom door een schakelaar kan lopen. Het symbool ziet er uit als een openstaand deurtje.
“Gesloten” betekent dat er juist wél stroom kan lopen.
Een “gesloten stroomkring” is een kring waarin juist wél stroom loopt. In de schema’s hierboven staat, in het zwart, drie keer een gesloten stroomkring waarin een lampje brandt.
Hoop dat je hier iets verder mee komt?
Op vrijdag 5 okt 2018 om 13:28 is de volgende vraag gesteld
Kunnen er tegelijkertijd meerdere stroomkringen ontstaan in een schakeling?
Erik van Munster reageerde op vrijdag 5 okt 2018 om 15:27
Ja, in een schakeling kunnen ook meerdere stroomkringen zitten. Zie de drie plaatjes hierboven. In één schakeling zie je drie mogelijke stroomkringen.
Alleen als je in een schakeling helemaal geen vertakkingen hebt is er maar één stroomkring.
Sobia Laghari vroeg op donderdag 28 apr 2016 om 19:10
Maar als ik de lijn volg die leidt tot het lampje A kom ik ook een keer een schakelaar tegen die geen stroom doorlaat. Ik heb volgens mij niet helemaal begrepen hoe de stroom precies loopt.
Erik van Munster reageerde op donderdag 28 apr 2016 om 19:38
Klopt, bij vraag A staan er ook schakelaars die geen stroom doorlaten. Maar deze schakelaars zitten niet in de kring waarin lampje A zit (zie linker plaatsje). Lampje A zit dus in een gesloten kring waarin ook de batterij zit dus lampje A zal gewoon branden.
De schakelaars hebben hier dus geen invloed op lampje A.
Elene Taktakishvili vroeg op zaterdag 12 sep 2015 om 23:11
Hallo, kan ik vragen waarom alleen lampje A in een gesloten stroomkring zit? Waarom gaat de stroom niet door lampjes B en C?
Erik van Munster reageerde op vrijdag 2 okt 2015 om 12:13
Dag Elene,
In de linkersituatie zitten lampje B en C niet in een gesloten stroomkring. Als je vanaf de pluspool van de batterij de lijn volgt die door lampje B loopt kom je twee keer een schakelaar tegen die geen stroom door laat. Als je de lijn vanaf de batterij door lampje C volgt kom je een schakelaar tegen die geen stroom doorlaat. Bij het linkerplaatje zitten B en C dus niet in een gesloten kring.
(Het kleine halve rondje vlak boven lampjes C en D stelt een bruggetje voor. Dit is om aan te geven dat de horizontale en verticale draad op dat punt geen contact maken)