Voor de zwaartekracht geldt Fz = m·g. Invullen geeft Fz = 65 kg ·9,81 ms-2 = 637,65 N. Afgerond 6,4·102 N.
Opgave b
Volgens de tweede wet van Newton geldt F = m·a. Invullen van m = 65 kg en a = 1,2 ms-2 geeft een resulterende kracht van 78 N.
Opgave c
Als Dennis niet zou versnellen zou de resulterende kracht op Dennis nul zijn en zou de zwaartekracht even groot zijn als de normaalkracht die de vloer van de lift op Dennis uitoefent. Dennis vernelt nu naar boven wat betekent dat zijn resulterende kracht niet nul is maar 78 N naar boven. Aangezien de enige twee krachten die op Dennis werken nog steeds de zwaartekracht en de normaalkracht zijn en aangezien de zwaartekracht contant is betekent dit dat de normaalkracht die op Dennis uitgeoefend wordt 78 N groter is dan de zwaartekracht. Antwoord is dus 637,65 N + 78 = 715,65 N. Afgerond is dit 7,2·102 N.
Opgave d
De derde wet van Newton zegt dat de kracht die voorwerp A op voorwerp B uitoefent tegengesteld maar even groot is als de kracht die voorwerp B op voorwerp A uitoefent. In formulevorm
FA op B = -FB op A
De normaalkracht die de liftvoer op Dennis uitoefent is dus even groot als de kracht die Dennis op de liftvloer uitoefent: 715,65 N. Afgerond is dit 7,2·102 N.
Opgave e
De reden dat het woord "massa" tussen aanhalingstekens staat in de opgave is dat een weegschaal eigenlijk niet de massa van voorwerpen meet maar de kracht waarmee er op de weegschaal gedrukt wordt. Deze kracht wordt door de weegschaal vervolgens door middel van delen door 9,81 naar een getal in kilogrammen omgezet. We hebben gezien dat de kracht die Dennis op de vloer uitoefent 715,65 N is. Als deze kracht op de weegschaal wordt uitgeoefent zal de weegschaal dus een massa van 715,65 / 9,81 = 72,951 kg aangeven. Afgerond 73 kg.
De daadwerkelijke massa van Dennis blijft gewoon 65 kg maar de weegschaal wordt hier dus eigenlijk voor de gek gehouden. Belangrijk om te onthouden: Een weegschaal meet niet de massa maar "de kracht die er op uitgeoefend wordt gedeeld door 9,81".
Vraag over opgave "Lift"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Lift
Op maandag 8 nov 2021 om 13:43 is de volgende vraag gesteld Ik dacht dat bij opgave e de massa werd berekend door a=1,2 m/s^2. Waarom gebruikt u 9,81 m/s^2?
Erik van Munster reageerde op maandag 8 nov 2021 om 15:31 Dat komt door de weegschaal. Een weegschaal meet namelijk eigenlijk geen massa maar kracht. De weegschaal zet de gemeten kracht weer om in een aantal kg en bij dit omzetten gebruik je 9,81. Vandaar.
Op maandag 14 jan 2019 om 21:45 is de volgende vraag gesteld Moet je niet bij vraag B de Fz er bij betrekken? Dus Fres=Fz-F(1,2X65).
Dit kan natuurlijk niet, maar want dan zou Denis naar beneden gaan. Ik snap alleen niet zo goed waar die versnelling naar boven vandaan komt zonder erin de Fz meegenomen te hebben.
Erik van Munster reageerde op dinsdag 15 jan 2019 om 11:23 De F in de tweede wet van Newton (F=m*a) is altijd de resulterende kracht. Je hoeft hiervoor alleen rekening te houden met de massa (m) en de versnelling (a). Je hoeft er als je de resulterende kracht met F=m*a uitrekent dus geen rekening mee te houden waar deze kracht vandaan komt.
In werkelijkheid is Fres natuurlijk het resultaat van zwaartekracht (naar beneden) en normaalkracht (naar boven) maar dat is voor vraag b niet van belang. Daar gaat het alleen om de totale resulterende kracht.
Op maandag 9 apr 2018 om 21:05 is de volgende vraag gesteld opgave c
Wanneer Dennis in de lift zit zou de normaalkracht toch kleiner moeten zijn dan de zwaartekracht waardoor hij naar beneden wordt gedrukt? Dus 637,65 - 78 = 559,65N
Erik van Munster reageerde op dinsdag 10 apr 2018 om 10:28 Voor Dennis voelt het inderdaad alsof hij ten opzichte van de lift waar hij in zit naar beneden wordt gedrukt. Maar iemand die van buiten kijkt ziet dat Dennis naar boven versneld. Er moet dus een resulterende kracht naar boven werken vandaar dat Fn groter is dan Fz.
De normaalkracht is de kracht die de vloer op Dennis uitoefent maar als reactiekracht (3e wet van Newton) oefent Dennis ook een even grote kracht uit op de vloer van de lift. Deze kracht is wél naar beneden gericht en dit is wat Dennis en de weegschaal ervaren als toegenomen gewicht.