Zie afbeelding hieronder: De maan wordt altijd voor de helft verlicht doordat de zon er altijd maar vanaf één kant tegenaan schijnt. Als we vanaf aarde recht tegen de verlichte kant aankijken zien we een volle maan (in het plaatsje links). Als we tegen de niet-verlichte kant aankijken noemen we dit nieuwe maan. Voor de andere twee maanfasen is er een trucje om te onthouden of het eerste of laatste kwartier is. Als je van de maan een kleine letter 'p' kunt maken noemen we dat eerste kwartier. De 'p' staat voor 'premier', het franse woord voor 'eerste'. Als je van de maan een kleine letter 'd' kunt maken noemen we dit laatste kwartier. De 'd' staat voor 'dernier', het franse woord voor 'laatste'.
De maan draait in het plaatje hieronder dus linksom (tegen de klok in) om de aarde heen.
Bij volle maan is de 'nachtkant' van de aarde naar de maan toegekeerd. De volle maan kun je dus nooit overdag zien maar alleen als het donker is. Rond middernacht staat de volle maan op zijn hoogst. Het omgekeerd geldt voor nieuwe maan. Deze staat altijd aan de dagkant van de aarde. Nieuwe maan is dus alleen overdag te zien, maar wel met moeite. De maan weerkaatst geen zonlicht en is ten opzichte van de heldere hemel nauwelijks te zien.
Eerder gestelde vragen | Maanfasen
Op zaterdag 30 mrt 2019 om 14:58 is de volgende vraag gesteld
hallo er staat nieuwe maan > eerste kwartier> Volle maan> laatste kwartier
maar dan draait de maan toch rechtsom ipv linksom
Erik van Munster reageerde op zaterdag 30 mrt 2019 om 15:19
Het gaat in deze vraag om het plaatje wat eronder staat. Als je kijkt naar de maanbaan (de cirkel om de aarde met de 4 maantjes erin getekend), dan doorloopt de maan als je de fasen in de genoemde volgorde volgt tegen de klok in: als je de cirkel als wijzerplaat van een klok zou zien: nieuwe maan is dan “3 uur”. 1e kwartier is “12 uur”, vollemaan “9 uur” en laatste kwartier “6 uur”