Laatste stand van zaken: De centraal-examens gaan gewoon door maar met extra herkansingen en een aangepaste zak-slaagregeling waarbij een extra onvoldoende mag.
Er is geen aanpassing van de examenstof.
Voor natuurkunde betekent dit dat er aan je voorbereiding voor het CE niet veel verandert.
Wel kan het zo zijn dat stof voor je schoolexamens dit jaar wordt aangepast. Dit is iets dat je school beslist.
Natuurkundeuitgelegd blijft gewoon online en al het materiaal blijft uiteraard gewoon toegankelijk.
Hoop dat ik je ook dit examenjaar weer kan helpen.
Ook al loopt alles anders: Bedenk dat als je in de examenklas zit dat dit niet voor niets zo is en dat je heus je examen wel zal halen.
Natuurkunde is een van de weinig dingen die niet veranderen in Coronatijd:
De natuurwetten blijven altijd geldig.
Deze uitwerking hoort bij opgave 22 uit het hoofdstuk "Cirkelbeweging & Gravitatie VWO".
De opgaven zijn te vinden in FotonCirkelbewegingGravitatieVWO.pdf
Videolessen
Theorie bij dit hoofdstuk wordt behandeld in onderstaande videolessen.
Het model moet stoppen als de maan en de aarde elkaar raken. Dit is als de afstand tussen de middelpunten gelijk is aan de som van de straal van de aarde (ra) en de straal van de maan (rm). Het model kunnen we niet precies laten stoppen op punt r = ra+rm want de waarde van r verandert in stapjes en kan hier gewoon overheen schieten. Regel 5 wordt dus
Dit komt overeen met de snelheid die Selena met haar model vindt.
Opgave c
De versnelling van de maan (am), de versnelling van de aarde (aa), de snelheid van de maan (vm) en de snelheid van de aarde (va) moeten apart berekend worden. Er komen dus twee extra regels bij. Ook de startwaarden moeten veranderen: In plaats van één startwaarde voor v worden dit apart startwaarden: vm = 0 ms-1 en va = ms-1. De nieuwe modelregels worden:
1: Fgrav:= G*mm*ma/r^2 2: am:= Fgrav/mm 3: aa:= Fgrav/ma 4: vm:=vm + am*dt 5: va:=va + aa*dt 6: r:=r -(vm+va)*dt 7: if r < (ra+rm) then stop 8: t:= t + dt
Opgave d
Wanneer we de massa van de maan en de aarde met elkaar vergelijken zien we dat de aarde meer dan 80 keer zo zwaar is als de maan. De gravitatiekracht is gelijk maar door de grotere massa is het effect op de aarde veel kleiner dan op de maan. De aarde zal dus, vergeleken met de maan, nauwelijks versneld worden vandaar dat het effect van het wel of niet meenemen van de beweging van de aarde in het model zo klein is.