Op de kogel werken twee krachten: Zwaartekracht en spankracht (via het touw). De spankracht is altijd naar het midden gericht en zorgt voor de benodigde Fmpz. (Afhankelijk van hoe de kogel precies wordt rondgeslingerd kan ook de zwaartekracht op het moment dat deze ook naar het midden is gericht een deel van de Fmpz leveren)
In de ruimte is de wrijving verwaarloosbaar. Op de planeet werkt dus maar één kracht: De zwaartekracht (=gravitatiekracht) van de zon die Mars aantrekt. Deze is altijd gericht naar het midden van de baan van Mars. De zwaartekracht levert dus de nodige Fmpz.
Op de fiets werken voorwaartse kracht door het trappen, zwaartekracht, normaalkracht en wrijvingskracht. Van deze krachten kan alleen de schuifwrijvingskracht die op de fiets werkt vanuit het contactoppervlak tussen de fietsband en de weg zorgen voor een kracht die naar het midden is gericht. De schuifwrijvingskracht levert hier dus de Fmpz.
Eerder gestelde vragen | Middelpuntzoekende kracht
Op zondag 25 apr 2021 om 22:38 is de volgende vraag gesteld
Hoi Erik,
Ik had een vraagje over opdracht c, namelijk of het klopt dat het om schuifwrijvingskracht gaat in plaats van rolwrijvingskracht en zoja, waarom dat dan is.
Groetjes,
Delihla de Bruin
Erik van Munster reageerde op zondag 25 apr 2021 om 23:46
Klopt, dat komt door de schuifwrijvingskracht. Die levert bij vraag c de benodigde Fmpz.
Dit is het makkelijkst voor te stellen als je even denkt wat er zou gebeuren als er geen schuifwrijving zou zijn. Bijvoorbeeld op een spiegelgladde ijsvloer. Er zou dan geen schuifwrijving zijn en dús ook geen Fmpz. Je zou dan dus geen bocht kunnen maken en gewoon rechtdoor blijven rijden.