Op de massa van 3,6 kg werkt een zwaartekracht van 3,6·9,81 = 35,316 N. Afgerond is dit 35 N. De massa drukt dus met 35,316 N op het oppervlak. Omdat de massa hier in evenwicht is is er een kracht die omhoog werkt en de zwaartekracht compenseert. Dit de normaalkracht die het oppervlak op de massa uitoefent. In dit geval is deze precies even groot als de zwaartekracht maar tegengesteld van richting. Het aangrijpingspunt van de normaalkracht en de zwaartekracht zijn niet hetzelfde. Het aangrijpingspunt van de zwaartekracht is het zwaartepunt in het midden van het blokje. Het aangrijpingspunt van de normaalkracht is het punt waar de massa contact maakt met het oppervlak.
Opgave b
Dit is eigenlijk dezelfde situatie als in vraag a. Ook hier is de normaalkracht 35,316 N, afgerond 35 N. Voor de grootte van de nomaalkracht maakt de grootte van het contact-oppervlak niks uit.
Opgave c
De zwaartekracht staat hier niet loodrecht op het oppervlak. Om de grootte van de normaalkracht te bepalen moeten we de zwaartekracht eerst ontbinden in een component loodrecht op het oppervlak (Fz,y) en een component parallel aan het oppervlak (zie afbeelding hieronder). Als we de lengte van Fz,y opmeten en omrekenen naar dezelfde schaal komen we op een verticale component van 33 N
Omdat het blokje in de richting loodrecht op het oppervlak in evenwicht is, is de normaal kracht gelijk aan deze component van de zwaartekracht. FN is dus 33 N.
Overigens is de massa NIET in evenwicht in de richting parallel aan het oppervlak. Hier werkt maar één kracht, namelijk de andere component van de zwaartekracht. Als er geen andere kracht, bijvoorbeeld wrijving, is zal de massa dus naar beneden glijden.
Opgave d
De totale massa die op het oppervlak rust is nu 4,6 kg. Fz = m·g = 4,6·9,81 = 45,126 N. De grootte van de normaalkracht is hier dus ook 45,126 N. Afgerond 45 N.
Ook als we puur naar de krachten kijken komen we hier op uit: De normaalkracht moet zowel de zwaartekracht van het bovenste blokje als van het onderste compenseren. Fz = 1,0·9,81 = 9,91 N en Fz = 3,6·9,81 = 35,316. Bij elkaar is dit ook 45,126 N.
Vraag over opgave "Normaalkracht"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Normaalkracht
Over "Normaalkracht" zijn nog geen vragen gesteld.