Aan het begin van haar sprong hoeven we nog geen rekening te houden met luchtweerstand en kunnen we voor de versnelling die Jolien ondergaat gewoon de valversnelling op aarde nemen. Ze zal dus versnellen met 9,81 ms-2
Dat ze vanaf grote hoogte springt maakt voor de valversnelling eigenlijk niks uit. Ook op de hoogte waar vliegtuigen vliegen is de valversnelling nog gewoon hetzelfde als op het aardoppervlak. Pas veel hoger begin je iets te merken van een afname van de valversnelling.
Opgave b
Een versnelling van 9,81 ms-2 betekent dat de snelheid per seconde toeneemt met 9,81 ms-1. Na 7,0 s zou Jolien dus een snelheid van 7,0·9,81 = 68,67 ms-1 bereiken.
Opgave c
Naast zwaartekracht ondervindt Jolien ook luchtweerstand. De richting van de luchtweerstand is tegengesteld aan die van de zwaartekracht en leidt ertoe dat de resulterende kracht afneemt. Meteen na het begin van haar sprong is haar snelheid 0 en de luchtweerstand 0 N maar met haar toenemende snelheid neemt ook de luchtweerstand snel toe waardoor de resulterende kracht en dus ook de versnelling die ze ondervindt afneemt. Hierdoor is ook haar snelheid lager.
Opgave d
Luchtweerstand hangt, behalve van de snelheid, ook af van het oppervlak. Door het openen van haar parachute neemt het oppervlak ineens zeer sterk toe. De luchtweerstand wordt dus opeens veel groter. Meteen na het uitvouwen van de parachute is de luchtweerstand veel groter dan de zwaartekracht en ondervindt Jolien een resulterende kracht naar boven. In plaats van naar beneden te versnellen neemt haar snelheid hierdoor af, waardoor ook de luchtweerstand afneemt.
Op een gegeven moment ontstaat er een evenwicht waarbij de luchtweerstand en de zwaartekracht gelijk worden en de resulterende kracht 0 N wordt. Vanaf dit moment beweegt Jolien met constante snelheid.
Vraag over opgave "Parachutesprong"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Parachutesprong
Over "Parachutesprong" zijn nog geen vragen gesteld.