De druk in de buitenlucht is gelijk aan de standaarddruk (p0 zie BINAS tabel 7). Voor de kracht die door de lucht op het raam uitgeoefende wordt geldt
F = p·A
Invullen van p0 = 1,01325·105 Pa en A = 0,80·0,50 = 0,40 m2 geeft F = 40530 N. Afgerond op twee cijfers is dit 4,1·104 N.
Opgave b
In BINAS tabel 6B vinden we de massa van een Indische olifant: 3,5·103 kg. Voor de zwaartekracht op de olifant geldt
Fz = m·g = 3,5·103·9,81 = 34335 N
Dit is 3,4335·104 N en dit is van dezelfde orde van grootte als het antwoord op de vorige vraag.
(Getallen noem je van dezelfde orde van grootte als ze niet meer dan een factor 10 van elkaar schelen)
Opgave c
Aan de binnenkant heerst dezelfde druk als aan de buitenkant. Van binnenuit wordt dezelfde kracht in tegengestelde richting uitgeoefent. De somkracht die op het raam werkt is dus 0 N.
Opgave d
Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een lege ruimte. Als deze tussenruimte vacuum zou zijn zou de glasplaat aan de ene kant een kracht gelijk aan de zwaartekracht op een indische olifant ondervinden van de luchtdruk en aan de andere kant geen kracht. De glasplaten zouden dus door de luchtdruk naar binnen geduwd worden. In de praktijk wordt de ruimte gevuld met een gas onder dezelfde druk als de buitenlucht maar met betere warmteisolerende eigenschappen.
Vraag over opgave "Raam"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Raam
Op dinsdag 5 mrt 2019 om 16:11 is de volgende vraag gesteld Wat is het verschil tussen standaarddruk binas 7 en kritieke druk binas 12. Ik dacht dat ik dat moest gebruiken bij opgave a.
Erik van Munster reageerde op dinsdag 5 mrt 2019 om 19:03 Standaarddruk is de druk die de lucht op aarde normaal gesproken heeft. Zeg maar de gasdruk van de lucht om ons heen.
Kritieke druk is een stofeigenschap en heeft te maken met de druk waarbij een bepaald soort gas vloeibaar wordt. Dit is belangrijk als je door samenpersen van een gas een vloeistof wil maken. Kritieke druk hoort niet bij de gewone HAVO/VWO stof en is niet iets waar je mee moet kunnen werken.