Metalen absorberen röntgenstraling erg goed. Dit betekent dat op deze plaatsen vrijwel geen röntgenstraling komt en de film wit blijft.
Opgave b
Als de röntgenstraling door de arm heen is gegaan is de intensiteit afgenomen doordat een deel van de straling is geabsorbeerd. De halfwaardedikte (d½) voor zacht weefsel is dezelfde als die van water. In BINAS tabel 28F vinden we dat deze voor straling van 0,1 MeV gelijk is aan 4,1 cm. Voor de intensiteit van de straling die door het weefsel heenkomt hangt af van de dikte
1 keer d½: 50% 2 keer d½: 25% 3 keer d½: 12,5% etc...
Als 36% van de straling geabsorbeerd wordt betekent dit dat de dikte van het zachte weefsel tussen de 1 en 2 halveringsdiktes ligt. Tussen de 4,1 cm en de 8,2 cm in dus.
Opgave c
In BINAS tabel 28F zien we dat bot een korte halveringsdikte heeft dan zacht weefsel (water). Dit betekent dat bot meer röntgenstraling absorbeert en tegenhoudt dan zacht weefsel. Op de foto zijn de botten zijn in het midden donkerder dan aan de randen. Dit betekent dat er meer röntgenstraling door het midden van het bot heengaat door door de randen. Kennelijk wordt de straling in het midden van het bot minder geabsorbeerd dan aan de randen en dit komt omdat de botten van binnen hol zijn. Als de botten massief zouden zijn zou in het midden, waar de botten immers dikker zijn, meer röntgenstraling geabsorbeerd worden en zouden de botten op de foto juist lichter zijn in het midden dan aan de randen.
Opgave d
De straling op deze plaats is dwars door het bot heengegaan. De straling moet hiervoor twee keer door de botwand heen. In totaal wordt dus een afstand van 2 keer 5,0 mm = 1,0 cm in botweefsel afgelegd. In BINAS tabel 28F vinden we een halveringsdikte voor bot bij 0,1 MeV van 2,07 cm. Dit is groter dan 1,0 cm. De afstand die de straling in bot aflegt is dus te klein om de stralingsintensiteit te halveren. De stralingsintensiteit zal dus wel afnemen en kleiner worden dan de 36% maar niet zó klein worden dat deze halveert en 18% wordt. De intensiteit zal dus tussen 18% en 36% liggen.
Vraag over opgave "Röntgenfoto"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.