De toestand van de kat kan beschreven worden als onderstaande golffunctie. Zolang er nog geen "meting" is verricht (het openen van de doos) is de toestand van de kat een kansverdeling. In het normale leven zou je zeggen dat de kat levend of dood is en dat je dit gewoon nog niet weet omdat de doos dicht zit. Maar dit is niet hoe hier in de quantummechanica naar gekeken wordt. In de quantummechanica
de kansverdeling de toestand van de kat. Stel dat de doos geopend wordt en de kat blijkt dood te zijn. De logische conclusie zou zijn dat de kat gewoon als dood was gegaan op enig moment voordat de doos werd geopend. Een quantummechanicus zal zeggen dat de toestand nog onbepaald was tot het moment dat de doos geopend werd. Degene die de doos heeft geopend heeft daarmee en op precies dát moment de kat vermoord. Schröodingers gedachtenexperiment was oorspronkelijk bedoeld om aan te tonen dat de quantummechanica zo belachelijk was dat ze gewoon niet waar kon zijn, maar alle experimenten die tot nu toe zijn uitgevoerd laten zien dat de wereld van de quantumdeeltjes wel degelijk op deze manier in elkaar zit.
Eerder gestelde vragen | Schrödinger's kat
Op dinsdag 4 mrt 2025 om 17:13 is de volgende vraag gesteld
Hallo, klopt de volgende?
Technisch gezien heeft degene die de doos heeft opengemaakt de kat niet gedood want die kans bestond al. Er was daarnaast ook een kans om te blijven leven (wat enorm klein zal zijn).
Klopt deze beredenering?
Erik van Munster reageerde op dinsdag 4 mrt 2025 om 22:16
Klopt. De kans bestond al. Maar door het openen van de doos verandert een kans in oftwel en dode of een levende kat. Zolang de doos nog niet open is is het nog een kans.