In de schakeling links moet de stroom altijd door de gehele schuifweerstand lopen. De plaats van het glijcontact maakt hier niet uit want er loopt geen stroom doorheen. Bij de schakeling aan de rechterkant loopt de stroom maar door een deel van de schuifweerstand. De positie van het glijcontact bepaalt de lengte die de stroom door de schuifweerstand loopt en de lamp zal dus sterkter of zwakker branden afhankelijk van de positie van het glijcontact.
Om het lampje op zijn felst te laten branden moet de weerstand waarmee het lampje in serie staat zo klein mogelijk worden. Als het glijcontact helemaal links staat is de weerstand die de stroom in de schuifweerstand ondervindt het kleinst omdat de afstand van de stroom in de schuifweerstand vrijwel nul is.
De totale weerstand van de schakeling is de som van de weerstand van de schuifweerstand en de weerstand van het lampje. Probleem is de weerstand van het lampje: De weerstand van 50 Ω die op het lampje zelf staat geldt alleen bij 12 V. Aangezien een lampje niet-ohms is, is de weerstand niet constant. Bij een spanning lager dan 12 V zal de weerstand ook lager zijn. Omdat de batterijspanning zich verdeelt over de schuifweerstand en het lampje zal de spanning over het lampje een stuk lager dan 12 V zijn. De berekening van Floor klopt dus niet en de stroom zal dus waarschijnlijk iets hoger zijn dan 80 mA.
Zie schakeing hieronder. Door de schuifweerstand als een spanningdeler te gebruiken kan de lamp wel volledig gedimd worden. Als het glijcontact helemaal links staat is het lampje direct verbonden met beide polen van de batterij en vormt een ononderbroken stroomkring. Over het lampje staat nu een spanning van 12 V en het lampje brandt nu op zijn felst. Als het glijcontact helemaal rechts staat is het lampje met beide kanten verbonden met één pool van de batterij.. Er zal dan dus geen stroom door het lampje lopen en het lampje zal uit blijven.
Eerder gestelde vragen | Schuifweerstand
Op maandag 7 mei 2018 om 22:18 is de volgende vraag gesteld
weet u wat er bedoelt wordt met, leg uit of je het glijcontact daarvoor naar links of naar rechts moet verschuiven?
wat bedoelen ze met glijcontact?
Erik van Munster reageerde op dinsdag 8 mei 2018 om 07:26
Zie de videoles "schuifweerstand" (onder het kopje Elektrische Schakelingen). Het glijcontact is het punt waar je de schuifweerstand aftapt.