Soortelijke warmte is een stofeigenschap. Definitie van soortelijke warmte is
De energie die nodig is om 1 kg van een stof 1 °C in temperatuur te laten stijgen
Opgave b
We zien in BINAS tabel 8 dat beryllium en magnesium twee stoffen zijn met een relatief lage dichtheid in vergelijking met de andere metalen (1,85 en 1,74·103 kg·m-3). Als we kijken bij de soortelijke warmte zien we dat beryllium en magnesium juist een hoge soortelijke warmte hebben (1,8 en 1,026 ·103 J·K·kg-1).
Goud en platina zijn metalen met een relatief hoge dichtheid (19,3 en 21,5·103 kg·m-3). De soortelijke warmte van goud en platina zijn in vergelijking met andere metalen inderdaad vrij laag (0,129 en 0,133·103 J·kg-1·K-1. In het algemeen lijkt dus te gelden dat een hoge dichtheid een lage soortelijke warmte betekent en andersom.
Opgave c
Dat de dichtheid van metalen verschilt heeft te maken met twee dingen: De massa per atoom en hoe dicht de atomen op elkaar zitten. In BINAS tabel 99 (Periodiek Systeem) zien we dat de atoommassa van goud en platina veel hoger zijn dan die van beryllium en magnesium. Dit betekent dat er in één kilogram beryllium veel meer atomen zitten dan in één kilogram goud. Dit betekent dat er bij het opwarmen van 1 kg beryllium veel meer atomen 'opgewarmd' moeten worden dan bij het opwarmen van 1 kg goud. Dit kost meer energie vandaar een hogere soortelijke warmte bij metalen met een lage dichtheid.
Vraag over opgave "Soortelijke warmte"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Soortelijke warmte
Over "Soortelijke warmte" zijn nog geen vragen gesteld.