De spectra zijn terug te vinden in BINAS tabel 20. Hier staan maar twee spectra met alleen maar één dubbele spectraallijn: natrium (Na) en kalium (K). Bij natrium ligt de dubbele lijn net iets onder de 600 nm. De stof is dus natrium.
De lijnen bij 656, 486, 434 en 410 komen overeen met lijnen in het spectrum van waterstof. (Het waterstofspectrum heeft ook nog lijnen bij 397, 389 en 384 nm maar die vallen buiten het zichtbare gebied)
(Zie vraag a). Dit is de lijn die bij kalium hoort.
. Dit is geioniseerd stikstofgas.
Eerder gestelde vragen | Spectraallijnen
Op zondag 24 mrt 2019 om 12:25 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Ik had een vraag over toetsen van natuurkunde.
- Hoe maakt u u toetsen? Geeft u examens etc ? En dan bijvoorbeeld bij het hoofdstuk elektromagnetische straling en materie, want dat is mijn hoofdstuk nu, ik vraag me af hoe u die vragen zoekt. Kunt u ook een soort indicatie geven hoe die toets er bij uitziet.
- Vaak krijgen wij vragen van een nova D-toets , EINDTOETS B, maar die wordt niet tot onze beschikking gesteld, heeft u de mogelijkheid om die met mij te delen, via hier of via mail?
Bij voorbaat dank.
Mvg
Erik van Munster reageerde op zondag 24 mrt 2019 om 13:40
Ik maak toetsvragen meestal op basis van examenopgaven. Vaak pas ik de vraag een beetje aan en zorg ik er voor dat alleen de onderwerpen van de toets erin voorkomen.
Maar elke school/docent doet het weer anders. Soms worden ook aangepaste opgaven uit het boek gebruikt of maakt een docent de opgave helemaal zelf.
De toetsen van Nova daar kan ik je niet aan helpen helaas.
Op donderdag 5 jul 2018 om 00:14 is de volgende vraag gesteld
Hallo Erik van Munster,
Is het opschrijven van een stikstof ion i.p.v. geïoniseerd stikstofgas ook voldoende? Ik begrijp dat het ion natuurlijk vrij/los is en dus een gas moet zijn, niet waar?
Groet,
Jesse
Erik van Munster reageerde op donderdag 5 jul 2018 om 08:30
Ja, hoor, is prima. Het gaat er hier alleen maar om dat je het goede spectrum herkent in BINAS.