Zie afbeelding hieronder. Het spiegelbeeld komt op dezelfde afstand van de spiegel aan de andere kant van de spiegel.
Als we de lichtstraal die van de spiegel naar zijn oog loopt verlengen om de richting te bepalen waar de lichtstraal vandaan lijkt te komen komen we inderdaad terecht op het speigelbeeld van de schoenen (onderste grijze streepjeslijn). Antony ziet dus het speigelbeeld van zijn schoenen.
We tekenen de lichtstraal die van zijn schoenen naar de spiegel loopt (onderste zwarte lijn). Als we met de geodriehoek meten vinden i = 40° en t = 40°.
We tekenen de lichtstraal die van de knie van het spiegelbeeld naar het oog van Antony loopt (bovenste grijze streepjeslijn). Vervolgens tekenen we de lijn die van zijn knie loopt naar het punt waar de grijze streepjeslijn de spiegel snijdt. De rode lijn geeft de loop van de lichtstraal aan.
Eerder gestelde vragen | Spiegelbeeld
Op vrijdag 13 jul 2018 om 15:17 is de volgende vraag gesteld
Hallo Erik, ik dacht bij a dat het hele spiegelbeeld omgekeerd zou zijn. Dus dat zijn hoofd beneden zou zijn en zijn voeten boven, waarom is dat niet zo?
Erik van Munster reageerde op vrijdag 13 jul 2018 om 18:49
Nee, spiegelbeeld van een voorwerp ligt bij een rechte spiegel altijd recht tegenover de spiegel aan de andere kant. Daar kom je vanzelf op uit als je gewoon de lichtstralen volgt.
Het enige wat verwisseld wordt is "vóór de spiegel" en "achter de spiegel".