Laatste stand van zaken: De centraal-examens gaan gewoon door maar met extra herkansingen en een aangepaste zak-slaagregeling waarbij een extra onvoldoende mag.
Er is geen aanpassing van de examenstof.
Voor natuurkunde betekent dit dat er aan je voorbereiding voor het CE niet veel verandert.
Wel kan het zo zijn dat stof voor je schoolexamens dit jaar wordt aangepast. Dit is iets dat je school beslist.
Natuurkundeuitgelegd blijft gewoon online en al het materiaal blijft uiteraard gewoon toegankelijk.
Hoop dat ik je ook dit examenjaar weer kan helpen.
Ook al loopt alles anders: Bedenk dat als je in de examenklas zit dat dit niet voor niets zo is en dat je heus je examen wel zal halen.
Natuurkunde is een van de weinig dingen die niet veranderen in Coronatijd:
De natuurwetten blijven altijd geldig.
In BINAS tabel 19 A is te zien dat zichtbaar licht een golflengte tussen de 400 nm (violet) en 750 nm (rood) heeft. 546 nm ligt hier tussen dus is dit gewoon licht. Kleur is volgens BINAS 19A groen/geel.
Opgave b
Micrometer (μm) staat voor 10-6 m. In BINAS tabel 19B vinden we dat straling met een golflengte in het micrometer gebied nabij infrarood genoemd wordt. Dit is het gedeelte van de infrarood straling dat aan de kant van zichtbaar licht ligt.
Opgave c
In BINAS tabel 19B is af te lezen dat radiostraling een frequentie tussen de 103 Hz en 1011 heeft. 96,8 Mhz is gelijk aan 96,8·106 Hz en dit ligt hier tussen. 96,8 MHz is dus radiostraling.
Opgave d
Magnetronstraling heeft een frequentie van 2,45 GHz en een golflengte van 12 cm. Een Gigahertz is gelijk aan 109 Hz. In BINAS tabel 19B zien we dat straling met een frequenties tussen de 109 en 1010 Hz radiostraling is in de UHF band (Ultra High Frequentie). We kunnen het ook zien als we in dezelfde tabel de golflengte opzoeken. De golflengtes van de UHF band liggen tussen de 1 en 10-1 m. De golflengte van magnetronstraling (12 cm) valt binnen dit gebied.
Vraag over opgave "Stralingssoort"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Stralingssoort
Over "Stralingssoort" zijn nog geen vragen gesteld.