Plaatje A is een foto van de planeet Saturnus zoals deze eruit ziet door een 'gewone' amateur-sterrenkijker. Hij zou gemaakt kunnen zijn met een telescoop zoals in het middelste plaatje.
Opgave b
Plaatje B is een meting van de verdeling van radiostraling die uit het midden van ons melkwegstelsel komt. Radiostraling uit het heelal wordt gemeten door radiotelescopen: grote schotelantennes zoals in het linker plaatje. De schotels kunnen heel precies op één plaats aan de hemel gericht worden om specifiek de radiostraling die van die plaats komt te meten. Omdat radiostraling makkelijk door de dampkring heen komt en geen last heeft van bewolking of zonlicht kunnen radiotelescopen vrijwel altijd meten.
Opgave c
Plaatje C is een röntgenopname van de zon. Röntgenstraling wordt, net zoals gammastraling en een deel van de UV-straling, door de dampkring tegengehouden. Om röntgenstraling uit het heelal op te vangen moet je dus boven de dampkring zitten. Het rechter plaatje is een ruimtetelescoop die als een satelliet rond de aarde draait en gebruikt wordt om opnames te maken van de röntgenstraling die uit het heelal komt.
Vraag over opgave "Telescopen"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.