De zwaartekracht op een massa van 15 kg is gelijk aan 15·9,81 = 147 N. Om deze zwaartekracht te compenseren is een kracht van 147 N recht naar boven nodig. De pijl in de afbeelding stelt dus een kracht van 147 N voor.
De richting waarin Boris en Jeroen hun kracht uitoefenen bepalen we uit de richting van hun armen (zie zwarte stippellijntjes in de afbeelding hieronder). De grootte van de uitgeoefende kracht kunnen we bepalen door de kracht van 147 N te ontbinden in deze twee richtingen. Wanneer we de lengtes vergelijken met de lengte van de kracht van 147 N komen we op een kracht van 97 N per persoon.
Eerder gestelde vragen | Tillen
Op donderdag 27 dec 2018 om 10:02 is de volgende vraag gesteld
Beste meneer : Hoe wordt de kracht 97N berekend ? En wat bedoelt bij de vraag" niet recht naar boven tillen maar een hoek" ?
mvg
Erik van Munster reageerde op donderdag 27 dec 2018 om 10:19
De kracht van 97 N hoef je niet te berekenen. Je komt er achter door eerst te ontbinden (zie tekening hierboven) en daarna de lengte van de pijl in de tekening op te meten met je geodriehoek. Als je weet hoeveel cm de pijl is kun je door het te vergelijken met de lengte van de andere pijl achter de grootte komen.
(Kan nooit supernauwkeurig en het is OK als je iets groter of kleiner uitkomt)
Met “niet recht naar boven” wordt bedoeld wat je in de tekening ziet: Boris en Jeroen trekken schuin omhoog.
Op zondag 4 dec 2016 om 22:34 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Ik vond het bij deze vraag onduidelijk tot waar je de krachtpijlen moest tekenen.
Hier laat u zien dat ze doorgaan tot in het hoofd, terwijl het mij logischer leek dat hij stopt in de schouder.
Maakt dit veel uit? Of is het belangrijker dat ik op toetsen laat zien dat ik weet hoe je met krachten in verhoudingen moet rekenen?
Mvg
Erik van Munster reageerde op maandag 5 dec 2016 om 08:59
De krachten werken op de tas. Je begint de krachtvectoren dus op de tas. De lengte die je de krachtvectoren geeft bepaal je door vanuit het einde van de resulterende kracht (de middelste) twee hulplijntjes te tekenen. Waar het hulplijntje de krachtlijn kruist is het punt waar de kracht eindigt.
Einde van de kracht komt hier toevallig uit in het hoofd maar heeft er heeft dus eigenlijk niks te maken. Gewoon de regels voor het ontbinden volgen, net zoals in opgave 6, dan kom je vanzelf op de juiste lengte.