Laatste stand van zaken: De centraal-examens gaan gewoon door maar met extra herkansingen en een aangepaste zak-slaagregeling waarbij een extra onvoldoende mag.
Er is geen aanpassing van de examenstof.
Voor natuurkunde betekent dit dat er aan je voorbereiding voor het CE niet veel verandert.
Wel kan het zo zijn dat stof voor je schoolexamens dit jaar wordt aangepast. Dit is iets dat je school beslist.
Natuurkundeuitgelegd blijft gewoon online en al het materiaal blijft uiteraard gewoon toegankelijk.
Hoop dat ik je ook dit examenjaar weer kan helpen.
Ook al loopt alles anders: Bedenk dat als je in de examenklas zit dat dit niet voor niets zo is en dat je heus je examen wel zal halen.
Natuurkunde is een van de weinig dingen die niet veranderen in Coronatijd:
De natuurwetten blijven altijd geldig.
Op regel 7 wordt de zwaarte-energie uitgerekend. Aangezien zowel massa (m), hoogte (h) en zwaartekrachtsversnelling (g) bekend zijn bij iedere stap kan hier gewoon de formule ingevuld wordt:
Regel 7: Ez := m*g*h
Op regel 8 wordt de kinetische energie uitgerekend. Ook de snelheid (v) is bekend bij iedere stap:
Regel 8: Ekin := 0,5*m*v^2.
Opgave b
In tegenstelling tot de zwaarte-energie en de kinetische energie kan het warmteverlies niet direct bij elke stap uitgerekend worden. Het totale verlies warmte-energie bij elke rekenstap hangt namelijk af van hoeveel er al verloren is gegaan aan warmte in de voorgaande stappen. Wel kunnen we per stapje de hoeveelheid warmteverlies uitrekenen die binnen dat stapje verloren gaat. Dit is gelijk aan de verrichtte negatieve arbeid van de wrijvingskracht. Uit W=F·s volgt:
Regel 9: dW := Fw*dh
In de daarop volgende rekenstap wordt dit warmteverlies opgeteld bij het totaal:
Regel 10: W := W + dW
Opgave c
Op t = 0 s geldt dat de totale energie gelijk is aan de zwaarte-energie. De kinetische energie en het warmteverlies zijn allebei nul. We lezen af Ez = 1,25·106 J
Op t = 30 s lezen we af:
Ez = 1,7·105 J Ekin = 1,3·105 J, W = 9,5·105 J
Bij elkaar is dit 1,25 ·106 J. De totale hoeveelheid energie is dus gelijk gebleven.
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Valmodel
Op zondag 2 jul 2017 om 17:14 is de volgende vraag gesteld Over b: in het model wordt toch geen 's' berekend? dan kun je 's' toch niet gebruiken in het berekenen van dW?
Erik van Munster reageerde op zondag 2 jul 2017 om 19:45 Klopt, er staat geen variabele s in dit model. De 's' die voorkomt in de formule W = F*s is de afgelegde weg. In dit model is dit de hoogte en die wordt aangegeven met 'h' en het stukje wat arbeid wat verricht wordt moet dus berekend worden met dW := F*dh. Heb het net aangepast hierboven.