Voor de zwaartekracht op de kogel geldt Fz = m·g = 3,00·9,81 = 29,43 N. Aangezien er geen andere krachten zijn als de kogel is losgelaten is dit ook meteen de resulterende kracht.
Opgave b
De kogel zal versnellen volgens de tweede wet van Newton:
Fres = m·a
Voor de versnelling geldt dan a = Fres/m. Invullen van Fres = 29,43 N en m = 3,00 kg geeft a = 9,81 ms-2.
Opgave c
Voor de zwaartekracht op de kogel geldt Fz = m·g = 6,00·9,81 = 58,86,43 N. Voor de versnelling geldt dan a = Fres/m. Invullen van Fres = 58,86 N en m = 6,00 kg geeft a = 9,81 ms-2. Hetzelfde antwoord als bij vraag a. De massa maakt dus niks uit voor de versnelling waarmee voorwerpen vallen.
Opgave d
In de praktijk is de versnelling voor zware en lichte voorwerpen ongeveer hetzelfde (9,81 ms-2). Er ontstaan afwijkingen doordat er behalve zwaartekracht ook luchtwrijvingskracht werkt. Op normale allerdaagse voorwerpen die vallen merk je hier niet zo veel van maar bij hele licht voorwerpen zoals bv veertjes of snippers papier speelt de luchtwrijving relatief een veel belangrijkere rol omdat de zwaartekracht zo klein is. Ook bij hele grote snelheden, zoals bijvoorbeeld de val bij een parachutesprong voordat de parachute geopend wordt, is luchtwrijving belangrijk.
Vraag over opgave "Valversnelling"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Valversnelling
Op zondag 26 jul 2020 om 16:48 is de volgende vraag gesteld Hallo Erik,
Ik vroeg me af waarom je bij deze opdracht geen rekening hoeft te houden met de luchtwrijving, er staat nergens dat je het mag verwaarlozen. De resulterende kracht zou dan Fz-Fw,l zijn lijkt me.
Alvast bedankt
Erik van Munster reageerde op zondag 26 jul 2020 om 20:07 Klopt, er zou inderdaad in de opgave even hebben moeten staan dat je wrijving hier mag verwaarlozen. De resulterende kracht is inderdaad Fz-Fw,l.
In de praktijk speelt luchtwrijving pas een rol als de snelheid hoog is dus als iets al een tijdje aan het vallen is.
Op dinsdag 28 jul 2020 om 15:17 is de volgende reactie gegeven Oke duidelijk, bedankt!
Op vrijdag 15 nov 2019 om 19:57 is de volgende vraag gesteld heeft een zwaarder voorwerp nou meer of minder last van luchtwrijfving? en waarom
Erik van Munster reageerde op vrijdag 15 nov 2019 om 20:14 Hoeveel luchtwrijving er is hangt af van o.a. de afmetingen en vorm van het voorwerp en niet van de massa (zie de videoles “luchtwrijving”).
De invloed die een luchtwrijvingskracht is minder groot bij een zware massa.
Bij twee even grote voorwerpen zal het zwaarste voorwerp dus het minste last hebben van luchtwrijving.
Op vrijdag 15 nov 2019 om 20:16 is de volgende reactie gegeven dank u wel ;)