De beweging vindt in twee dimensies (x en y) plaats. Alle posities, snelheden en versnellingen hebben dus ook twee richtingen en moeten dus voor zowel de x- als de y-richting berekend worden.
In stappen 3 en 4 wordt de kracht die het deeltje ondervindt berekend met de wet van Coulomb.
Bij stap 6 wordt de versnelling berekend uit de resulterende kracht. Hiervoor wordt de tweede wet van Newton gebruikt:
Aangezien de versnelling in de x-richting en de y-richting apart moet worden berekend bestaat deze stap uit twee berekeningen:
De richting van de veldlijn geeft de richting van de kracht die op het deeltje werkt. Als het deeltje stil staat is dit ook de richting waarin het deeltje gaat bewegen (zie afbeelding hieronder), maar als het deeltje al snelheid heeft zal de nieuwe snelheid afhankelijk zijn van de richting van de kracht én van de snelheid die het deeltje al heeft. Naarmate de richting van de kracht en de snelheid van het deeltje van elkaar afwijken (zie afbeelding hieronder) en naarmate de snelheid van het deeltje groter wordt, wordt ook de afwijking van de baan van het deeltje van de veldlijn groter.
Een veldlijn is niet de baan die een denkbeeldige proeflading zou volgen als deze wordt losgelaten maar geeft op elk punt langs de baan de richting waarin de kracht op een denkbeeldige proeflading werkt. Een manier om het model tóch de vorm van de veldlijn te laten uitrekenen is na iedere rekenronde de snelheid terug op nul te zetten. Het stapje wat dan genomen wordt is dan steeds precies in de richting van de kracht. Het model is dan niet meer een model van een bewegend deeltje, maar een veldlijn is nu eenmaal wat anders dan de baan van een deeltje.
Eerder gestelde vragen | Veldmodel
Op vrijdag 11 okt 2024 om 08:01 is de volgende vraag gesteld
Hoi,
zou je niet ook de Wet van Coulomb in instructies 1 en 2 in het model kunnen gebruiken om de afstand te berekenen? (opdracht b))
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op vrijdag 11 okt 2024 om 22:32
In de wet van Coulomb komt de afstand (r) voor. Je moet vóórdat je de wet van Coulomb kan gebruiken dus eerst de afstand moeten weten. Vandaar dat de modelregel voor het berekenen van de afstand eerst moet.
Op vrijdag 23 sep 2022 om 21:52 is de volgende vraag gesteld
Hoi!
Hoe kon ik weten dat het deeltje al een bepaalde snelheid had?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 24 sep 2022 om 08:19
In het begin heeft het deeltje geen snelheid (anders zou het wel bij de startwaarden staan).
Maar in modelregel 7 kun je zien dat de snelheid wordt berekend en dus al vanaf de eerste tijdstap komt hier iets uit dat groter is dan nul. Alle volgende tijdstappen is er dan een snelheid.
Als je de snelheid wel 0 wil maken moet je dat in het model steeds op 0 zetten bij elke tijdstap.
Op donderdag 5 jan 2017 om 13:57 is de volgende vraag gesteld
Bij d zou je dus kunnen zeggen, dat het deeltje al snelheid heeft, en dus ook kracht, en het daarom afwijkt. Want de veldlijn is een lijn die aangeeft hoe het deeltje zou bewegen zonder enige extra kracht.
Erik van Munster reageerde op donderdag 5 jan 2017 om 14:59
Dag Robbin,
Als een deeltje snelheid heeft wil dit niet zeggen dat er ook kracht op werkt. Een deeltje kan prima een bepaalde snelheid hebben terwijl er 0 N aan kracht op werkt. Alleen: het deeltje zal dan in een rechte lijn bewegen. Als er, zoals hier, wél kracht op het deeltje werkt zal deze kracht de grootte en/of de richting van de snelheid veranderen en de baan van het deeltje veranderen.
Er werkt in dit model steeds maar één kracht op het deeltje, namelijk de resulterende kracht die de twee ladingen op het deeltje uitoefenen. Er is geen andere kracht die door de snelheid zou komen of zo.