Een planeet is een groot bolvormig object wat zelf geen licht uitstraalt en wat in een (ongeveer) cirkelvormige baan rond de zon draait. Een klein rotsblok wat rond de zon draait geldt dus niet als planeet en ook kometen die in een langgerekte ellipsvormige baan om de zon draaien zijn geen planeten.
Opgave b
In BINAS tabel 31 staan de objecten die rond de zon draaien in volgorde vanaf de zon. De gele en groene regels zijn geen planeten maar manen van planeten of rotsblokken. Vanaf de zon gezien zijn de planeten: Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Venus is dus de tweede planeet van de zon.
Opgave c
Een planeet geeft zelf geen licht maar weerkaatst licht van de zon. Er zijn, behalve de witte kleur, twee redenen dat Venus zo helder is vanaf de aarde:
Venus staat dichtbij de zon en vangt dus vergeleken met andere planeten veel zonlicht op en weerkaatst dus ook veel zonlicht.
Venus staat vergeleken met de andere planeten dichtbij de aarde en ziet er dus vanaf aarde veel helderder uit
Opgave d
Zie afbeelding hieronder. Venus draait om de zon in een baan die dichter bij de zon ligt dan de baan van de aarde om de zon. Vanaf de aarde gezien kan Venus nooit ver van de zon af staan. In de praktijk kan Venus maximaal 47° van de zon verwijderd zijn. Dit is de reden dat Venus nooit midden in de nacht te zien is. Alleen rond zonsopkomst en zonsondergang is Venus aan de hemel te zien.
Vraag over opgave "Venus"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.