Stel dat de temperatuur 0,5 °C is. Als de temperatuur daarvoor beneden de 0 °C geweest is is het warmtelint ingeschakeld, als de temperatuur daarvoor hoger dan 0,5 °C is geweest is het warmtelint uitgeschakeld. De schakeling moet dus op een of andere manier onthouden of het lint is ingeschakeld of niet dus we moeten sowieso een geheugencel gebruiken om dit te onthouden
Zie hieronder. Zodra de temperatuur beneden de 0 °C komt komt de sensorspanning onder de 2,1 en wordt de onderste comparator 0. De uitgang van de inverter wordt dan 1 en omdat dit verbonden is met de SET-ingang van de geheugencel wordt het warmtelint aangezet. Als de temperatuur daarna weer stijgt blijft het warmtelint aan omdat de geugencel 1 blijft aangeven. Maar als de temperatuur boven de 1 °C stijgt wordt de bovenste comparator 1 en wordt de geheugencel via de RESET-ingang uitgeschakeld en gaat ook het warmtelint uit.
Eerder gestelde vragen | Warmtelint
Op zaterdag 11 jun 2016 om 20:26 is de volgende vraag gesteld
Werkt het ook als de comparatoren verbonden worden met inverters en vervolgens met een EN-poort en daarna verbinden met het Relais?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 11 jun 2016 om 22:19
Het warmtelint zal wel werken op de manier die je schrijft maar op een iets andere manier. Hij zal inschakelen zodra de temperatuur net onder de 0 graden komt en hij zal meteen uitschakelen zodra de temperatuur weer net boven de 0 graden komt.
Prima, alleen is er wel een probleem als de temperatuur rond 0 graden is. Het warmtelint zal heel snel achter elkaar aan en uitschakelen. Vandaar dat je ervoor moet zorgen dat hij pas uitschakelt als de temperatuur iets meer gestegen is. Dit kun je niet alleen met comperatoren, inverters en een EN-poort oplossen. Vandaar de geheugencel in deze schakeling.