Laatste stand van zaken: De centraal-examens gaan gewoon door maar met extra herkansingen en een aangepaste zak-slaagregeling waarbij een extra onvoldoende mag.
Er is geen aanpassing van de examenstof.
Voor natuurkunde betekent dit dat er aan je voorbereiding voor het CE niet veel verandert.
Wel kan het zo zijn dat stof voor je schoolexamens dit jaar wordt aangepast. Dit is iets dat je school beslist.
Natuurkundeuitgelegd blijft gewoon online en al het materiaal blijft uiteraard gewoon toegankelijk.
Hoop dat ik je ook dit examenjaar weer kan helpen.
Ook al loopt alles anders: Bedenk dat als je in de examenklas zit dat dit niet voor niets zo is en dat je heus je examen wel zal halen.
Natuurkunde is een van de weinig dingen die niet veranderen in Coronatijd:
De natuurwetten blijven altijd geldig.
Zie afbeelding hieronder. Vanaf de aarde gezien lijkt het sterlicht van ster 1 te komen uit de in blauw aangegeven schijnbare positie van ster 1. Een ster die normaliter achter het object staat en dus niet zichbaar zou zijn wordt door het afbuigen van het licht wel zichtbaar.
Opgave b
Zie afbeelding hieronder. Het licht wat vanaf de ster in de richting van de aarde vertrekt komt zo dicht langs de massa dat het sterk wordt afgebogen en de aarde nooit zal bereiken (rode lichtstraal). Licht wat de aarde wel bereikt is licht wat iets minder sterk wordt afgebogen. De ster lijkt hierdoor verder van de massa te staan.
Opgave c
De formule voor relativistische massa luidt (zie BINAS tabel 35-E6)
m = m0 / √(1 - v2/c2)
Wanneer fotonen massa zouden hebben zou dit betekenen dat m0 > 0. Omdat fotonen per definitie met de lichtsnelheid reizen zou dit betekenen dat hun massa oneindig groot wordt: Invullen van v=c wil zeggen delen door nul en dus m = oneindig. Fotonen zijn dus massaloos.
Dit is raar als je ziet dat fotonen wel onderhevig lijken te zijn aan gravitatiekracht. Ze worden aangetrokken door zware objecten.
Opgave d
Einsteins verklaring voor het feit dat fotonen toch aangetrokken lijken te worden door grote massa's ondanks het feit dat ze zelf massaloos zijn, is dat gravitatiekracht of zwaartekracht geen kracht is maar dat de effecten die we zien het resultaat zijn van een gekromde tijdruimte. Dat een lichtstraal krom loopt komt dus niet omdat de fotonen worden aangetrokken maar omdat de tijdruimte op de plaats van een grote massa sterk gekromd loopt.
Ook het feit dat dingen naar beneden vallen als we ze loslaten komt volgens Einstein niet door de gravitatiekracht, zoals beschreven in de gravitatieformule van Newton, maar doordat de tijdruimte waarin wij leven zodanig gekromd is dat voorwerpen wel een versnelde beweging naar beneden moeten ondergaan als ze worden losgelaten.
Vraag over opgave "Zwaartekracht"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Zwaartekracht
Over "Zwaartekracht" zijn nog geen vragen gesteld.