Een zwart lichaam absorbeert alle straling die erop valt. Er komt dus geen licht van het zwarte lichaam af vandaar dat het er van alle kanten volkomen zwart uitziet. Je ziet dus ook geen details op het voorwerp waaruit je kunt afleiden hoe de diepte van het voorwerp eruit ziet. Vandaar dat het voorwerp eruit ziet als een plat 2D-voorwerp.
Stel dat het voorwerp blauw geverfd is. Dit wil zeggen dat van de straling die erop valt alleen blauw licht wordt reflecteerd. Het betekent ook dat van de straling die door het voorwerp wordt uitgezonden alleen het blauwe licht wordt doorgelaten. De andere kleuren (rood, geel, groen etc) worden door het voorwerp geabsorbeerd. Dit betekent dat de Planckkrommen zoals die in BINAS tabel 22 staan niet meer kloppen. De verdeling van de straling over de verschillende golflengtes is anders door de blauwe kleurstof die op het voorwerp is aangebracht. Tabel 22 geldt dus alleen voor zwarte stralers.
Als het gas waaruit een ster is opgebouwd zelf geen licht zou uitstralen zou het gas vrijwel kleurloos zijn. Alle soorten straling die in de gaswolk worden opgewekt kunnen ook door de gaswolk uitgestraald worden. Er is niet een bepaalde kleur die door de gaswolk meer wordt geabsorbeerd dan een andere kleur. In de praktijk kunnen we een ster dus als zwarte straler beschouwen en de Plankkrommen in tabel 22 blijken in de praktijk goed overeen te komen met de door sterren uitgezonden straling.
Eerder gestelde vragen | Zwarte straler
Alisa-Jo Janson vroeg op donderdag 2 apr 2020 om 12:28
Waarneer is een ster geen zwarte stralen? In wat voor situaties?
Groetjes
Erik van Munster reageerde op donderdag 2 apr 2020 om 14:07
Een ster mag je altijd als zwarte straler zien. De uitgezonden straling volgt de Planckkromme.
(Bij dingen die geen zwarte straler zijn moet je denken aan voorwerpen die zelf geen licht uitstralen maar licht reflecteren. Bijvoorbeeld voorwerpen in het dagelijks leven: Een sinaasappel zien er oranje uit maar dit is géén planckkromme. Het is geen straling die de sinaasappel uitzend maar gereflecteerd licht).
Op zaterdag 24 mrt 2018 om 10:21 is de volgende vraag gesteld
Ik snap vraag B niet zo goed. wat is het nut van blauwe verf, wat heeft het voor gevolgen?
En waarom verandert het de verdeling van de straling over de verschillende golflengtes? En waarom verschilt dat dan met de planck-krommen van binas?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 24 mrt 2018 om 15:31
Stel dat je een gewone witte gloeilamp blauw verft. Het licht wat er dan uitkomt is blauw. Dit komt omdat blauwe verf alle kleuren behálve blauw absorbeerd. Rood, oranje, geel en groen komen dus niet meer uit de lamp.
Als je een grafiek zou maken van de straling zoals BINAS tabel 22 zou de intensiteit van de golflengtes boven de 500 nm nul zijn (of in ieder geval een stuk lager). Dit betekent dat de vorm van de grafiek verandert.
Belangrijkste om te onthouden is dat BINAS tabel 22 geldt alleen voorwerpen die zelf niet geverfd zijn en alle kleuren licht uitstralen.
Op maandag 15 jan 2018 om 20:40 is de volgende vraag gesteld
Wat houdt een Zwarte straler precies in?
Erik van Munster reageerde op dinsdag 16 jan 2018 om 10:17
Heel in het kort: Een zwarte straler is een voorwerp waarvan de uitgezonden straling precies de planckkromme volgt (zie BINAS tabel 22). (In de praktijk zijn vrijwel alle voorwerpen als ze worden verhit zwarte-stralers).