De stof in videoles "Golf of deeltje" hoort bij:
Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag.
Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Recente examenopgaven waarin "Golf of deeltje" een rol speelt (havo/vwo):
Eerder gestelde vragen | Golf of deeltje
Op maandag 22 jan 2024 om 15:00 is de volgende vraag gesteld
Dag meneer van Munster,
Als ik het goed begrijp, alfa verval is onvoorspelbaar. Zou je kunnen zeggen dat zo'n verschijnsel een gevolg zonder oorzaak is binnen de kwantumtheorie? Is dat een beperking van die golfmodel van deeltjes, of is de natuur gewoon "spontaan" en doet wat ze "will" zonder natuurkundige redenen op kwantumniveau? Bij voorbaat bedankt.
m.v.g.
AT
Erik van Munster reageerde op maandag 22 jan 2024 om 16:10
Klopt: of een alfadeeltje wordt uitgezonden of niet binnen een bepaalde tijd is inderdaad een kwestie van toeval. Echt een "wil" is het niet maar het kansproces zit als het waren ingebakken in de natuur. Oorzaak en gevolg is er nog steeds. De oorzaak (een atoom met daarin gevangen een alfadeeltje) heeft als gevolg een golfvorm die op zichzelf een kansverdeling is.
Op maandag 8 jan 2024 om 15:58 is de volgende vraag gesteld
Dag meneer van Munster,
Waroom moet causaliteit losgelaat worden als deeltjes golfkarakter tonen? Zijn er dan gevolgen zonder oorzaak in de kwantumwereld? Bij voorbaat bedankt.
m.v.g.
AT
Erik van Munster reageerde op maandag 8 jan 2024 om 19:19
Er is nog steeds oorzaak en gevolg alleen is het bij quantumgolven niet zo dat ze een bepaalde plaats hebben die in de loop van de tijd verandert. Een quantumgolf kan ook wel veranderen maar dit moet je meer zien als een vorm die verandert als de omgeving verandert. Nog steeds oorzaak en gevolg maar niet zo makkelijk voor te stellen als bv een deeltje dat ergens tegenaan botst en een ander deeltje laat bewegen of zo.
Op woensdag 24 apr 2013 om 00:00 is de volgende vraag gesteld
Is de golf eigenlijk niet voor te stellen als een golf van energie-deeltjes, en deze energie-deeltjes zelf dus in de lopende golf mee golven? (Eigenlijk hetzelfde als massa-deeltjes, en de deeltjes invloed op elkaar hebben, zoals een golf water; wat eigenlijk massa en energie is).
Erik van Munster reageerde op woensdag 24 apr 2013 om 08:24
Als je je voorstelt dat het nog steeds deeltjes zijn die op een golf mee golven dan kun je nog steeds niet verklaren hoe deeltjes door destructieve interferentie verdwijnen op de ene plaats en juist verschijnen op een andere plaats. De watermoleculen in een watergolf verdwijnen ook niet als twee golven elkaar uitdoven: alleen de golf verdwijnt, de watermoleculen zijn slechts de doorgevers van de golf.