Inloggen

MRI

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om met een sterk magneetveeld de kernspin van atomen te meten. Met behulp van een puls radiostraling worden de in een magneetveld gerrichte atoomkernen uit hun spinrichting geslagen. Bij het terugvallen zenden de atoomkernen weer radiostraling uit. Door de plaats waar deze radiostraling vandaan komt te meten kan een beeld worden opgebouwd van de plaatsen in het menselijk lichaam waar veel van deze atoomkernen zich bevinden. MRI is een beeldvormende techniek om het binnenste van het menselijk lichaam zichbaar te maken zonder dat gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling. De techniek is dus relatief veilig. In deze videoles uitleg hierover.
FAQ
7 4300
0:00 Start
0:09 Kernspin waterstof
0:29 Magneetveld
0:49 Energiediagram
1:50 Fotonenergie
2:05 Hoeveelheid waterstofatomen
3:12 MRI in de praktijk
4:16 Samenvatting

Voorkennis

Magnetisme, radiostraling

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "MRI" hoort bij:

HAVO:       geen examenstof
VWO: : Centraal examen 2025 (CE)


Test jezelf - "MRI"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
De 'R' in MRI staat voor …

Bij MRI wordt … gebruik gemaakt van ioniserende straling.

Een MRI kan niet gebruikt worden door patienten met een pacemaker of metalen protheses in hun lichaam' Dit is …

resonance
relaxation
reverse
wel
geen
een beetje
waar
niet waar
hangt ervan af


Extra oefenmateriaal?

Oefenopgaven over het onderdeel ioniserende straling & medische beelden vind je in:
FotonIoniserendeStralingHAVO.pdf
FotonIoniserendeStralingVWO.pdf

Examenopgaven

Recente examenopgaven waarin "MRI" een rol speelt (havo/vwo):
ECG in MRI (v), Onderzoek van bot met calcium-47 (v), MRI (Magnetic Resonance Imaging) (v),

Vraag over videoles "MRI"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | MRI

Op woensdag 16 feb 2022 om 22:36 is de volgende vraag gesteld
Lichtsnelheid c van 3.10^8 m/s is in vacuüm. Is die in het lichaam niet veel lager? Meen ik in een andere opgave te zijn tegengekomen. Wat betekent die verlaging van de lichtsnelheid in het lichaam dan voor f en lambda? En waar blijft het energieverschil dan?

Op woensdag 16 feb 2022 om 22:39 is de volgende reactie gegeven
Ik bedoel VWO examen 2019-1 opgave 2 over PET samen met CLI waar staat "Als de snelheid van een positron groter is dan de lichtsnelheid in het lichaam (0,70 c met c de lichtsnelheid) ..."

Erik van Munster reageerde op woensdag 16 feb 2022 om 22:48
Klopt, de lichtsnelheid in een stof is lager dan die in vacuüm. De golflengte wordt dus iets korter hierdoor. Voor de fotonenergie maakt dit niks uit: die hangt van de frequentie af en die blijft constant:

Ef = h*f

Of

Ef = h*c/λ

(c en λ nemen met dezelfde factor af en Ef blijft dus constant)

Als je het


Bekijk alle vragen (7)



Op vrijdag 12 mrt 2021 om 20:19 is de volgende vraag gesteld
Hoi meneer,

Bij de eerste paar seconde zegt u dat de kern horizontaal draait zeg maar, en dan links om of rechts om. Maar daarna bij de magneetvelden ernaast snap ik niet helemaal wat u bedoelt, staat het magneetveld omhoog of draaien de kernen dan verticaal en dan omhoog of omlaag? Want dat zou dan toch niet kunnen met de FBI regel en dat hij dan niet loodrecht op B staat?

Erik van Munster reageerde op vrijdag 12 mrt 2021 om 21:23
Het “draaien” van de kern is meer bedoeld om je te kunnen voorstellen dat een kern een klein “kompasje” is. Het is niet letterlijk een draaiend bolletje (vandaar geen stroom en geen FBI-regel).

Belangrijkste om te snappen is dat de kern twee standen heeft: “mee” met het magneetveld en “tegen” het magneetveld in. Het omklappen van de “mee”stand naar de “tegen”stand gaat door het opvangen en uitzenden van radiostraling.

Op vrijdag 12 mrt 2021 om 21:25 is de volgende reactie gegeven
Ohhh oke ik snap het, dankuwel!


Op woensdag 20 jan 2021 om 16:06 is de volgende vraag gesteld
Is de resonantiefrequentie steeds gelijk?

Erik van Munster reageerde op woensdag 20 jan 2021 om 16:55
De resonantiefrequentie hangt af van de sterkte van het magneetveld. Als het magneetveld constant is is de resonantiefrequentie dus ook constant.

Maar meestal doen ze het zó dat het magneetveld verloopt. Bij de voeten is het magneetveld dan (bijvoorbeeld) lager dan bij het hoofd. Op deze manier kunnen ze aan de resonantiefrequentie zien waar de straling vandaan komt.


Op zondag 23 aug 2020 om 19:45 is de volgende vraag gesteld
Hoe werken gradiëntspoelen precies? Is er een bepaalde 'afschietrichting' van fotonen of schieten deze in willekeurige richting weg? Heeft de oriëntatie van een aangepast magnetisch veld dan te maken met de 'terugkomrichting' van de fotonen?

Hoe hangt de snelheid waarmee of tijd waarin fotonen terugkomen samen met de hoeveelheid waterstof? Klappen alle H-atomen gelijktijdig om en zo niet, gaat de resonantiefrequentie dan per waterstofatoom? Want als alle waterstofatomen gelijktijdig terug zouden komen, zou dat weinig informatie geven over de hoeveelheid waterstof.

Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op zondag 23 aug 2020 om 20:13
(Hoop vragen bij elkaar😊)

De “fotonen” die gebruikt worden bij MRI kun je het best niet zien als deeltjes (fotonen). Het is namelijk radiostraling en die kun je beter voorstellen als golven. De radiostraling wordt uitgezonden en opgevangen met antennes in de buurt van de patiënt. De radiostraling die wordt uitgezonden door de waterstofkernen gaat alle kanten op. Om te weten waar in het lichaam de straling vandaan komt wordt de frequentie gemeten. Dankzij de gradiënt hoort bij elke plek in het lichaam één bepaalde frequentie.

Erik van Munster reageerde op zondag 23 aug 2020 om 20:19
De snelheid waarmee de kernen terugvallen wordt door toeval bepaald maar is gemiddeld héél snel nadat ze de radiopuls hebben ontvangen. De snelheid waarmee de radiostraling zich verplaatst door het lichaam is steeds hetzelfde: de lichtsnelheid.

De informatie over hoeveel straling er van elke plaats in het lichaam afkomstig is komt door de gradiënt (het verlopende magneetveld)

In het hoofdstuk “IoniserendeStralingVWO” (via het menu oefenen) staat een opgave (heet “MRI”) waarin je kunt zien hoe een verlopende magneetveld iets zegt over de plaats waar de straling vandaan komt.

Erik van Munster reageerde op zondag 23 aug 2020 om 20:34
“MRI” is trouwens opgave 24 en in de opgave zie je ook goed hoe je je een “gradiënt” moet voorstellen: een magneetveld dat niet constant is maar een beetje oploopt naar een bepaalde kant.

(Uitwerking staat ook op de site)

Op zondag 23 aug 2020 om 21:02 is de volgende reactie gegeven
Top, bedankt!


Op donderdag 30 apr 2020 om 15:05 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
De derde vraag van de opgave was interessant. Ik vraag mij af of wij in binas de niet magnetische metalen kunnen vinden?

Alvast bedankt

Erik van Munster reageerde op donderdag 30 apr 2020 om 19:48
Ja in Binas tabel 16B alleen staan lang niet alle metalen er in. De metalen die door magneten worden aangetrokken staan bij “ferromagnetisme”.


Op vrijdag 6 mrt 2020 om 12:00 is de volgende vraag gesteld
Waar wordt het MRI techniek eigenlijk voor gebruikt? Zou je daar meer duidelijkheid in kunnen brengen?

Erik van Munster reageerde op vrijdag 6 mrt 2020 om 19:44
MRI-apparaten staan in ziekenhuizen en worden gemaakt om plaatjes van de binnenkant van het lichaam te maken. Op deze plaatjes kun je de plaatsen waar veel waterstofkernen (water) en plaatsen waar weinigzit van elkaar onderscheiden. Op deze manier kun je verschillende organen van elkaar onderscheiden en kun je ook afwijkingen en ziektes opsporen.


Op vrijdag 24 feb 2017 om 11:33 is de volgende vraag gesteld
Waarom heeft de anti-parallelle toestand een hogere energie dan de parallelle toestand?
(Volgens mij is dit niet belangrijk voor de examens, maar uit nieuwsgierigheid wil ik het toch wel weten;))

Dank u,

Erik van Munster reageerde op vrijdag 24 feb 2017 om 11:50
Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van een ander voorbeeld: Stel je even voor dat je twee staafmagneten in de lengte tegen elkaar aan probeert te leggen. Elk van de magneten heeft een noordpool (N) en een zuidpool (Z).

Parallel betekent dat je de noordpolen naar dezelfde richting laat wijzen. Als je ze in elkaars verlengde legt zal dit supermakkelijk gaan. De zuidpool van de ene trekt de noordpool van de ander aan.
Anti-parallel betekent dat hun richtingen tegengesteld zijn. Als je ze dan tegen elkaar wil leggen gaat juist lastig. Gelijke polen van de magneet zullen elkaar afstoten.

Kortom: Het kóst energie om ze antiparallel te leggen en het levert energie op als ze parallel liggen. De energie van antiparallel is dus hoog en die van parallel laag.

Op vrijdag 24 feb 2017 om 12:05 is de volgende reactie gegeven
Super!!!!!