Inloggen

Momentenevenwicht toegepast

Een praktijksituatie van momentenevenwicht is de situatie waarbij een kast scheefgehouden wordt. De krachten die op de kast werken (zwaartekracht, normaalkracht en de kracht waarmee tegen de kast geduwd wordt) hebben namelijk niet hetzelfde aangrijpingspunt en hebben dus ook niet dezelfde arm ten opzichte van het kantelpunt. Ten opzichte van het kantelpunt (of draaipunt of scharnierpunt) leveren ze dus allemaal een ander moment (draaikracht). In deze videoles wordt uitgelegd welke rol momenten en krachten in deze situatie spelen.
3 2441
0:00 Start
0:18 Voorbeeld scheefduwen kast
2:52 Voorbeeld tegenhouden kast
4:36 Samenvatting

Voorkennis

Kracht, moment, zwaartekracht, arm

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Momentenevenwicht toegepast" hoort bij:

HAVO:       geen examenstof
VWO: : geen examenstof


Test jezelf - "Momentenevenwicht toegepast"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
Een kast wordt aan de rechterkant een klein beetje opgetild om hem te kantelen. In deze situatie is de arm van de kracht ten opzichte van het draaipunt in de linkerbenedenhoek gelijk aan de … van de kast.

Tegen de kast wordt nu horizontaal naar links tegen de rechterbovenhoek geduwd om de kast naar links te laten kantelen. In deze situatie is de arm van de kracht ten opzichte van het draaipunt in de linkerbenedenhoek gelijk aan de … van de kast.

Op de kast uit de vorige vraag werkt ook zwaartekracht. Het zwaartepunt ligt middenin de kast. De arm van de zwaartekracht ten opzichte van het draaipunt in de linkerbenedenhoek is gelijk aan de … van de kast.

hoogte
½·breedte
breedte
hoogte
½·breedte
breedte
hoogte
½·breedte
breedte


Extra oefenmateriaal?

Oefenopgaven over het onderdeel krachten vind je in:
FotonKrachtenHAVO.pdf

Vraag over videoles "Momentenevenwicht toegepast"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Momentenevenwicht toegepast

Op zondag 24 nov 2013 om 21:18 is de volgende vraag gesteld
Hoi, moet je bij het tweede voorbeeld van de kast 'f-duw' niet evenwijdig aan de onder/bovenkant van de kast nemen, ipv loodrecht op de grond?

Erik van Munster reageerde op zondag 24 nov 2013 om 22:00
Met een horizontale duwkracht zou je de kast van voorbeeld 2 inderdaad ook in evenwicht kunnen houden. In dit voorbeeld is de duwkracht verticaal gekozen. Bij een horizontale kracht moet je eraan denken dat ook de arm van de kracht ten opzichte van het draaipunt anders is.


Bekijk alle vragen (3)



Op maandag 13 mei 2013 om 15:10 is de volgende vraag gesteld
Als je arm 1 op meet in cm, moet je dan Fz ook opmeten? Of moet je de zwaartekracht uitrekenen in Newton en deze omzetten in verhouding tot de arm, zodat je de arm ook in Newton krijgt?

Erik van Munster reageerde op maandag 13 mei 2013 om 16:31
De kracht bepaal je altijd in Newton. Bij Fz kun je de kracht gewoon uitrekenen als je massa weet (Fz=m*g). Als je een tekening hebt waarin F als pijl getekend staat kun je hem opmeten en uitrekenen als je de schaal van de tekening weet.

De arm moet altijd in meters. Als je hem uit een tekening haalt kan het zijn dat je de arm nog moet omrekenen uit de schaal van de tekening, maar uiteindelijk moet het in meters.

Het moment kun je dan berekenen uit kracht (in Newton) maal arm (in meter).


Op zaterdag 27 apr 2013 om 11:30 is de volgende vraag gesteld
Waarom hou je bij de eerste oefenvraag geen rekening met de zwaartekracht?

Erik van Munster reageerde op zaterdag 27 apr 2013 om 19:42
Deze vraag gaat over de arm van de kracht waarmee de kast opgetild wordt. Niet over de zwaartekracht. Zwaartekracht is er natuurlijk wel. Die grijpt hier aan in het zwaartepunt van de kast (zie ook de laatste vraag).