Inloggen

Oudziendheid

Oudziendheid is een oogafwijking waarbij de oogspier niet goed in staat meer is de ooglens boller te maken. In deze videoles wordt uitgelegd dat de consequentie hiervan is dat minder goed dichtbij gezien kan worden, wat bijvoorbeeld lastig is met lezen. Het nabijheidspunt (N) van het oog komt te ver van het oog te liggen. Het vertepunt (V) blijft hetzelfde. Dit kan verholpen worden door een positieve (bolle) leesbril.
2 661
0:00 Start
0:10 Vertepunt en nabijheidspunt
0:56 Noog > 25 cm
1:44 Leesbril
1:58 Rekenvoorbeeld
3:18 Samenvatting

Voorkennis

Oog, accomoderen, lenswet

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Oudziendheid" hoort bij:

HAVO:       Keuzeonderwerp(SE)
VWO: : geen examenstof


Test jezelf - "Oudziendheid"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
Oudziendheid wordt veroorzaakt door het slapper worden van oogspieren en stugger worden van de ooglens. Resultaat is dat … … wordt.

Een man van 59 jaar heeft een Noog van 50 cm. Wat is de brilsterkte die hij nodig heeft om een boek op een afstand van 25 cm te kunnen lezen?

Kan de man uit de vorige vraag goed in de verte kijken met zijn leesbril?

Voog groter
Voog kleiner
Noog groter
-1,0 dpt
+1,0 dpt
+2,0 dpt
Ja
Nee
Alleen als hij accomodeertVraag over videoles "Oudziendheid"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Oudziendheid

Op vrijdag 11 jan 2019 om 15:35 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik, ik snap de uitleg bij vraag 3 niet zo goed 'Het vertepunt van het oog verschuift ook. Dit kan niet met accomoderen gecorrigeerd worden.' Kunt u dit misschien uitleggen? Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op vrijdag 11 jan 2019 om 16:16
Accomoderen betekent dat je je oogspier aanspant en de ooglens sterker wordt. Om dingen die dichtbij zijn scherp te kunnen zien moet je je ooglens sterker aanspannen. Acoomoderen doe je dus als je iets wat dichtbij is goed wil zien.

Bij kijken in de verte moet je je oog juist ontspannen en moet je juist NIET accomoderen. Omdat een leesbril ook het vertepunt verschuift wordt ook het kijken in de verte anders. Maar dit kun je niet aanpassen met je ooglens. Je kunt nu eenmaal niet "meer onstspannen" als de ooglens al helemaal ontspannen is
.


Bekijk alle vragen (2)Op maandag 9 feb 2015 om 23:00 is de volgende vraag gesteld
heey, bij vraag 2 zegt u dat het de beeldafstand negatief is omdat het beeld virtueel is. hoezo is het virtueel en waarom is een virtueel beeld dan negatief? ik snap dat niet

Erik van Munster reageerde op dinsdag 10 feb 2015 om 09:40
Dag Sanaa,

Een beeld wat je ziet als je door de lens zelf heen kijkt heet een virtueel beeld. Het beeld bevindt zich dan aan dezelfde kant van de lens aan als voorwerp.
Afspraak is om de beeldafstand (de afstand tussen het beeld en de lens) in dit geval negatief te noemen.

Zie ook de videoles "virtuele beeden"