Inloggen

Binas

BINAS is een handig maar vooral een onmisbaar hulpmiddel bij natuurkunde op school. Bij je eindexamen mag je BINAS gebruiken en op de meeste scholen mag dit ook bij toetsen en PTA's in de bovenbouw. Bijna alle formules voor natuurkunde kun je er bijvoorbeeld in vinden en bij veel examenvragen wordt ervan uitgegaan dat je je gegevens uit BINAS haalt. BINAS is ingedeeld in gedeeltes voor de verschillende schoolvakken. Roze voor algemeen. Blauw voor natuurkunde. Bruin voor wiskunde. Rood voor scheikunde. Groen voor biologie. In de BINAS staat een inhoudsopgave voorin en een index achterin. In deze videoles wordt uitgelegd hoe je snel kunt vinden wat je nodig hebt in BINAS.Voor het afspelen van de videoles 'Binas' moet je ingelogd zijn
Nieuwsgierig? Kijk een demoles:
Voorvoegsels / Harmonische trilling / ElektronVolt

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Binas" hoort bij:

HAVO:       Centraal examen (CE)
VWO: : Centraal examen (CE)

(In het oude examenprogramma: HAVO:CE VWO:CE)
De BINAS die ik in deze videoles laat zien is de oude 5e editie. Inmiddels is deze vervangen door de nieuwe 6e editie die er anders uitziet. De manier van opzoeken en de indeling is hetzelfde. meer info...

Test jezelf - "Binas"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
In welk gedeelte van BINAS staan de betekenis en afkorting van alle voorvoegsels (milli, kilo, mega etc…)?

Zoek op in BINAS:
Wat is de dichtheid van diamant?

Zoek op in BINAS:
Bij welke golflengte ligt het maximum van een zwarte straler met een temperatuur van 6500 K?

roze
blauw
grijs
3,52 kg·m-3
3,52·103 kg·m-3
staat niet in BINAS
450 nm
700 nm
1250 nm


Extra oefenmateriaal?

Oefenopgaven over het onderdeel algemeen vind je in:
FotonAlgemeenHAVO.pdf
FotonAlgemeenVWO.pdf

Vraag over videoles "Binas"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Binas

Thomas Rous vroeg op donderdag 10 mei 2018 om 03:47
Beste Erik,

Ik heb een algemene vraag op dit moment. Ik doe dit schooljaar, en dus over twee weken, eindexamen natuurkunde vwo. Welke examens kun je dan het best oefenen? Daarmee bedoel ik: examens uit welk jaar en welke vorm (pilot, bezem, normaal). Ik ben namelijk door de tijdelijke afwijking van het examenprogramma in de war over welk examen ik nou kan oefenen, zodat alle stof wordt getoetst.

Ik hoor het graag van u!

Erik van Munster reageerde op donderdag 10 mei 2018 om 06:45
In het algemeen: hoe recenter het oefenexamen hoe meer het lijkt op het examen wat je straks zelf krijgt.

2016 en 2017 zijn sowieso prima en gaan alleen over stof die jij ook moet kennen. Alleen het onderwerp elektromagnetisme zit hier nog niet bij.

De pilotexamens gaan ook vaak over stof die je niet hoeft te kennen.

De beste tip die ik je kan geven is om eerst een goed overzicht te hebben van de onderwerpen die je moet kennen (bv via het a4 blaadje wat je kunt zien direct na het inloggen aan de rechterkant). Als dit in je hoofd hebt kun je zelf veel beter herkennen wanneer je een oude examenvraag kunt overslaan.


Op zondag 3 nov 2013 om 14:34 is de volgende vraag gesteld
in examens verwijzen ze soms naar de Binas , naar een formule hierin en soms vragen ze jouw om die formule te verklaren en of om te schrijven. Dit doen ze bijv. bij vraag 1d(Sprint) bij het VWO-nat examen van 2013. is daar ook een videoles over ( hoe je formules kan verklaren/omschrijven , gebruikmakend van andere formules)? alvast bedankt.

Erik van Munster reageerde op zondag 3 nov 2013 om 20:47
Klopt. Afleiden van formules komt voor in examens. Ik heb hier geen videoles over. Er is niet echt een standaardmanier voor en het is eigenlijk meer wiskunde dan natuurkunde. Bij de examenopgaven op de site vind je links een link naar de opgaves over afleiden.