De stof in videoles "Magnetische veldlijnen" hoort bij:
Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag.
Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Oefenopgaven over het onderdeel elektrische & magnetische velden vind je in:
Recente examenopgaven waarin "Magnetische veldlijnen" een rol speelt (havo/vwo):
Eerder gestelde vragen | Magnetische veldlijnen
Op woensdag 4 nov 2020 om 08:14 is de volgende vraag gesteld
Hoi meneer,
Ik heb een vraagje, er is een vraag op mijn boek die zegt: “ leg uit dat het magnetisch veld binnen een spoel samengesteld is uit de magnetische velden van oneindig veel korte stukjes van de stroomdraad waaruit de spoel bestaat.”
Ik snap niet precies wat ze bedoelen. Kunt u het uitleggen?
Erik van Munster reageerde op woensdag 4 nov 2020 om 10:32
Kijk even de videoles "Stroomspoel". Hier leg ik het uit.
Op donderdag 11 apr 2019 om 15:03 is de volgende vraag gesteld
Hoi Erik, ik begrijp wel hoe magnetische veldlijnen in een staafmagneet lopen maar hoezo is dit bij hoefmagneten zo anders. Dus dat ze binnen de magneet van noord naar zuid lopen?
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op donderdag 11 apr 2019 om 16:11
Bij een hoefijzer magneet is dit hetzelfde. Binnen het ijzer van het hoefijzer lopen de magnetische veldlijnen van Z naar N. Ze volgen hierbij de vorm van het hoefijzer.
Buiten het hoefijzer lopen de veldlijnen van N naar Z. Omdat de polen tegenover elkaar liggen is het stukje buiten de magneet maar een klein stukje en is het stuk binnen in de magneet een stuk langer.
Op zondag 6 jan 2019 om 14:12 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik, van de 3e oefenvraag snap ik het tweede deel niet, waarom de kracht naar links gaat. Er staat: 'De zuidpool van de magneet wordt afgestoten door de zuidpool van de linkerspoel en de linkerspoel oefent dus een kracht van @N uit die óók naar links gericht is'
Bij de rechterspoel ontstaat links een Z, de Z van de magneet en de Z van de spoel stoten elkaar af, dan zou je toch juist denken dat er een kracht naar réchts zou zijn?
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op zondag 6 jan 2019 om 16:10
De Z-pool van de magneet zit aan de rechterkant van de magneet. Deze kant wordt weggeduwd van de rechterspoel. Wegduwen van iets wat zich rechts van je bevindt betekent dat je juist naar links geduwd wordt. Vandaar dat de kracht naar links is.
Op zaterdag 22 okt 2016 om 15:43 is de volgende vraag gesteld
Dag Erik,
Zou u een toelichting kunnen geven over waarom magnetische veldlijnen elkaar nooit snijden?
Alvast bedankt.
Erik van Munster reageerde op zaterdag 22 okt 2016 om 15:47
Een magnetisch veldlijn geeft de richting aan waarin een kompasje zich zou richten als het op die plaats neergezet zou worden. Een kompasnaald kan altijd maar één kant op wijzen dus kan een veldlijn op een bepaalde plaats maar één richting hebben.
Als twee lijnen elkaar zouden kruizen zouden er op het kruispunt niet één maar twee richtingen zijn en dat kan dus niet, vandaar.
Op donderdag 11 apr 2013 om 18:45 is de volgende vraag gesteld
In het filmpje wordt gezegd dat de veldlijnen van noord naar zuidpool gaan maar het antwoord op vraag 2 is alsnog 'niet waar'. Dat klopt toch niet, of ben ik nou gek?
Erik van Munster reageerde op vrijdag 12 apr 2013 om 09:43
Buiten een magneet lopen magnetische veldlijnen inderdaad van de noordpool naar de zuidpool. De vraag is waar ze beginnen. Magnetische veldlijnen hebben geen begin en einde omdat ze altijd in gesloten krommen lopen. Binnen de magneet lopen ze van de zuidpool naar de noordpool. Een magnetische veld lijn begint en eindigt dus nooit ergens. (Dit in tegenstelling tot elektrische veldlijnen!)