De stof in videoles "Momentenevenwicht" hoort bij:
Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag.
Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Recente examenopgaven waarin "Momentenevenwicht" een rol speelt (havo/vwo):
Eerder gestelde vragen | Momentenevenwicht
Op woensdag 8 apr 2020 om 13:51 is de volgende vraag gesteld
Als er sprake is van een momentenevenwicht, mag je dan zeggen dat het voorwerp stabiel is? Is dat ook de definitie van stabiliteit?
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op woensdag 8 apr 2020 om 16:04
Bijna. Iets is in evenwicht (stabiel) als er geldt:
1) krachtenevenwicht
2) momentenevenwicht
Als het eerste niet geldt zal het voorwerp gaan bewegen. Als het tweede niet geldt zal het voorwerp gaan draaien.
Bij de meeste opgaven over momenten en draaiing hoef je trouwens alleen te letten op momentenevenwicht maar echt stabiel is het pas als aan beide voorwaarden is voldaan.
Op vrijdag 2 mrt 2018 om 19:23 is de volgende vraag gesteld
Dag Erik,
Zijn deze filmpjes ook vwo (examen)stof? Momentenevenwicht en momentevenwicht toegepast? Er staan geen bolletjes voor namelijk.
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op vrijdag 2 mrt 2018 om 19:32
Nee. Momenten zijn geen examenonderwerp meer in het huidige VWO examen. Je hoeft het dus niet te kennen.
(Een deel van momenten, namelijk de hefboomwet hoort nog wél bij het HAVO examen)
Op dinsdag 13 jun 2017 om 18:24 is de volgende vraag gesteld
Hoi Erik, op 2:39 worden Ml en Mr uitgelegd. Hoezo wordt de massa van de plank niet bij de massa van het blokje opgeteld als je Mr uitrekend?
Erik van Munster reageerde op dinsdag 13 jun 2017 om 19:39
Dag Sander,
Je mag doen alsof de hele massa van de plank geconcentreerd zit in het zwaartepunt. Het zwaartepunt van de plank ligt links op een afstand r1 van het draaipunt. Omdat je de hele massa van de plank op deze manier hebt meegerekend hoef je daarna niet ook nog het stuk plank aan de rechterkant mee te rekenen.
Belangrijkste om te onthouden. Elk voorwerp reken je maar één keer mee bij het berekenen van een moment en je mag hierbij doen alsof de hele massa zich in het midden van het voorwerp (het zwaartepunt) bevindt.
Op woensdag 29 apr 2015 om 12:22 is de volgende vraag gesteld
hoi Erik, ik maakte een opdracht op basis van deze uitleg, namelijk 2013 tijdvak 1 opdracht 24. ik begrijp niet hoe je vanuit het draaipunt S Fwind en Fzwaard kan bepalen. Met Fzboot en Fzmaarten gaat dat makkelijk, die draaien beide linksom ten op zichte van het draaipunt. Maar met Fwind en Fzwaard gaat dat moeilijk? Hoe kan ik dit oplossen?
Erik van Munster reageerde op woensdag 29 apr 2015 om 13:35
De grootte van Fwind en Fzwaard staan gegeven in de opgave zelf naast de tekening. Bedoel je hoe je het moment bepaalt? Dit doe je met M=F*r met r de arm van iedere kracht.
De arm bepaal je door de krachtlijn te tekenen: De lijn die in het verlengde van de kracht ligt. Voor Fwind is dit een horizontale lijn een flink stuk boven punt S. Daarna meet je kortste, dus verticale, afstand tussen S en de krachtlijn.
Hierna kun je met Mwind = Fwind * rwind het moment
uitrekenen.
Met Mzwaard werkt het op dezelfde manier alleen zal de krachtlijn nu ietsje onder S doorlopen. Je vindt dus een veel kleinere verticale afstand en dus ook een kleine arm.
Op zaterdag 11 apr 2015 om 16:14 is de volgende vraag gesteld
Maar de normaalkracht op het blokje is toch anders dan de normaalkracht op de balk?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 11 apr 2015 om 16:34
Dag Lisa,
Ja dat klopt, maar gaat in deze videoles over de momenten en krachten die op de balk werken. Op het blokje wat aan de rechterkant op de balk staat werken uiteraard ook krachten maar die werken op het blokje en niet op de balk.
De normaalkracht op het blokje is even groot als de zwaartekracht die op het blokje werkt alleen omhoog gericht. Deze normaalkracht wordt door de balk op het blokje uitgeoefend.
Het blokje is dus in evenwicht, de zwaartekracht en de normaalkracht heffen elkaar op zodat de som van de krachten nul is.
Op donderdag 15 jan 2015 om 17:58 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Waarom werkt er geen normaalkracht op het blokje?
Erik van Munster reageerde op donderdag 15 jan 2015 om 20:21
Dag Stephanie,
Er werkt wel degelijk een normaalkracht op de balk, alleen werkt deze op het punt waar de balk op steunt. Als je het moment van deze normaalkracht gaat uitrekenen met M=F*r en je bepaald de arm (r) dan kom je al snel achter dat de arm r = 0 omdat het steunpunt en het draaipunt samenvallen. Het moment (M) is dus ook nul: Kortom de normaalkracht is er wel maar speelt geen rol bij het bepalen van momenten en of er momentenevenwicht is.
Op zaterdag 2 nov 2013 om 14:10 is de volgende vraag gesteld
ik snap de definitie ''een moment linksom en rechtom''niet helemaal. Betekent bijv een moment linksom dat het voorwerp naar de linker richting zou kantelen( als er niet voor evenwicht wordt gezorgd) of betekent het juist het omgekeerde?
en hoe kan ik precies weten of het gaat om een moment linksom of rechtsom?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 2 nov 2013 om 22:10
Moment linksom betekent inderdaad dat het voorwerp ( als er geen tegenmoment is) naar links kantelt. Ik stel het voorwerp altijd voor als een stuur. Als het voorwerp naar links draait betekent dit dat ik naar links 'stuur'.
Op maandag 25 mrt 2013 om 20:49 is de volgende vraag gesteld
Hoi Erik,
bij vraag 1 staat er deltakracht ipv somkracht toch?
Erik van Munster reageerde op dinsdag 26 mrt 2013 om 13:33
Moet inderdaad een sigma zijn (somkracht). Ik heb het verbeterd. Dank