Inloggen

Negatieve Lenzen

Het verloop van een willekeurige lichtstraal door een negatieve (holle) lens is met behulp van een constructietekeningen redelijk makkelijk te voorspellen met behulp van twee regels: 1) Stralen door het optisch midden (O) gaan altijd rechtdoor 2) Stralen die aan de ene kant van de lens parallel lopen lijken aan de andere uit hetzelfde bijbrandpunt te komen. In deze videoles uitleg over deze regels en voorbeelden van het gebruik ervan.
1 694
0:00 Start
0:08 Hoe loopt een lichtstraal?
0:23 Regel optisch midden
0:38 Regel bijbrandpunt
1:18 Verschil negatief/positief
1:33 Voorbeeld
2:25 Samenvatting

Voorkennis

Lens, brandpuntsafstand, constructietekening

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Negatieve Lenzen" hoort bij:

HAVO:       Keuzeonderwerp(SE)
VWO: : geen examenstof


Test jezelf - "Negatieve Lenzen"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
Een lichtstraal valt parallel aan de hoofdas in op de bovenhelft van een verticaal opgestelde negatieve lens. In welke richting wordt de lichtstraal afgebogen?

Een lichtstraal valt vanaf linksonder schuin in op de bovenhelft van een verticaal opgestelde negatieve lens. In welke richting wordt de lichtstraal afgebogen?

Een lichtstraal valt van linksboven in op het optisch midden van een verticaal opgestelde negatieve lens. In welke richting wordt de lichtstraal afgebogen?

naar boven
naar beneden
gaat rechtdoor
naar boven
naar beneden
gaat rechtdoor
naar boven
naar beneden
gaat rechtdoor



Vraag over videoles "Negatieve Lenzen"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Negatieve Lenzen

Deborah Cnossen vroeg op donderdag 16 apr 2015 om 13:24
Als ik het brandpunt nou niet weet, wat is dan een manier om daar achter te komen?

Erik van Munster reageerde op donderdag 16 apr 2015 om 17:26
Dag Deborah,

Vaak is er wel een manier om er achter te komen waar het brandpunt ligt maar de manier hangt er heel erg vanaf wat voor soort vraag het is en welke gegevens je hebt.

Als je de lenssterkte (S) weet kun je f gewoon uitrekenen. Als je van een lichtstraal weet hoe deze door de lens gaat kun je er met een beetje puzzelen wel achter komen. En ook als je een voorwerp en een beeld weet kun je er achter komen.

Hangt dus heel erg van de vraag af.