Inloggen

Oog

In het oog wordt door een lens (gevormd door hoornvlies en ooglens) beeld gevormd op het netvlies. Met de iris wordt de pupil groter of kleiner gemaakt om ervoor te zorgen dat er niet teveel of te weinig licht op het netvlies valt. Het scherpstellen gebeurt niet, zoals bij een fototoestel, door het veranderen van de beeldafstand (b) maar door het veranderen van de brandpuntsafstand (f) van de ooglens. Dit wordt accomoderen genoemd. Accomodatie gebeurt door het aanspannen of juist ontspannen van de oogspier die de lens boller of juist vlakker maakt. In deze videoles wordt uitgelegd hoe het oog precies werkt, o.a. wat de blinde vlek en de gele vlek nu precies zijn.
2 635
0:00 Start
0:11 Hoornvlies en pupil
0:30 Flexibele ooglens
0:44 Netvlies, gele- en blinde vlek
1:35 Voorbeeld afbeelding
2:14 b constant, f variabel
3:44 Nabijheidspunt en vertepunt
4:27 Samenvatting

Voorkennis

Lens, brandpuntsafstand, lenswet

BINAS

Belangrijke tabel(len) in Binas: 87C

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Oog" hoort bij:

HAVO:       Keuzeonderwerp(SE)
VWO: : geen examenstof


Test jezelf - "Oog"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
Het oog stelt scherp door het veranderen van …

Voor het nabijheidspunt van een gezond oog geldt …

De lenswerking van het oog komt niet alleen voor rekening van de ooglens. Ook het bolle oppervlak van het … zorgt voor het vormen van het beeld.

b
v
f
Noog < 25 cm
Noog = ∞
Noog > 0;
netvlies
hoornvlies
vertepunt



Vraag over videoles "Oog"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Oog

Jeroen Kuyt vroeg op zondag 28 apr 2013 om 21:14
Hoe is het mogelijk dat de google-bril een scherp beeld kan projecteren zo vlak voor je oog, aangezien het nabijheidspunt van een gemiddeld oog op 24 cm voor het oog ligt?

Erik van Munster reageerde op zondag 28 apr 2013 om 21:57
Ik heb zelf (helaas) nog nooit zelf een google-bril van dichtbij gezien maar wat ik ervan begrijp zit er een schermpje vlakbij je oog wat als een spiegel werkt. Het beeld valt via dit spiegeltje in je oog waarbij het zo wordt geprojecteerd dat je oog op oneindig moet focussen om het scherp te zien. Je oog ziet dus niet het spiegeltje zelf scherp. Je kunt het zelf proberen: Als je een spiegeltje vlakbij je oog houdt onder een hoek van 45 graden zodanog dat je naast je kunt kijken kun je alles prima zien terwijl het spiegeltje zelf dichterbij staat dan je nabijheidspunt. Het spiegeltje zelf hoef je bij de google-bril ook niet scherp te zien om datgene wat erop geprojecteerd wordt wel scherp te zien.


Bekijk alle vragen (2)



Nidal Ennali vroeg op vrijdag 26 apr 2013 om 18:44
Hoe bereken je het nabijheidspunt?

Erik van Munster reageerde op zaterdag 27 apr 2013 om 10:29
Hoi Nidal,

De ligging van het nabijheidspunt is een eigenschap van je oog en is voor iedereen anders. Als je een blaadje tekst naar je oog toe brengt is het punt waar je het blaadje niet meer scherp ziet het nabijheidspunt. Voor jonge mensen ongeveer 10 cm, als je wat ouder wordt 20 of 30 cm.

Berekenen kan alleen maar als je de grootte van je oogbol weet (b) en de brandpuntsafstand van je aangespannen ooglens en hoornvlies samen (f). Met de lenswet kun je dan de voorwerpsafstand (v) berekenen: v = het nabijheidspunt.