Inloggen

Systeembord

Bij het ontwerpen en testen van digitale schakelingen wordt vaak gebruik gemaakt van een systeembord; een klein experimenteerbordje waarop schakelingen eenvoudig nagebouwd kunnen worden. Net zoals een 'echte' schakeling heeft ook een systeembord invoer- uitvoer- en verwerkingselementen. In deze videoles de belangijkste eigenschappen van het systeembord.
2 461
0:00 Start
0:22 Wat is een systeembord?
0:32 Invoer, verwerking, uitvoer
0:59 Verbinden met stekkertjes
1:15 Systeemborden koppelen
1:47 Computersimulaties
2:10 Samenvatting

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Systeembord" hoort bij:

HAVO:       Keuzeonderwerp(SE)
VWO: : geen examenstof


Test jezelf - "Systeembord"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
Het invoergedeelte op het systeembord zit …

Een snelle manier om te kijken of ergens een '1' of een '0' op staat is door het te verbinden met de …

Hoeveel bits bevat de AD-converter op het systeembord?

links
in het midden
rechts
OF-poort
LED
relais
8
6
4


Extra oefenmateriaal?

Oefenopgaven over het onderdeel digitale signaalverwerking vind je in:
FotonTechnischeAutomatiseringHAVO.pdf

Vraag over videoles "Systeembord"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Systeembord

Op zondag 17 apr 2016 om 14:22 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Ik heb aankomende week een PO over het systeembord, ik snap de stof half, maar als ik een systeem in elkaar ga zetten, raak ik in de war van alle onderdelen en wat ik nou precies moet verbinden. Heeft u misschien tips voor het bouwen van een systeem? en wat voor onderdelen zijn noodzakelijk om in je systeem te verbinden? Vriendelijke groet

Erik van Munster reageerde op zondag 17 apr 2016 om 16:42
Systeemborden is echt iets wat je het beste leert door het gewoon te doen.
Als je geen systeembord hebt kun je op je computer een simulatieprogrammaatje gebruiken (zoek via google op "systeembord")

En dan... beginnen met bij het begin. Probeer eerst gewoon een drukschakelaar en een ledje te verbinden en kijk of je dit aan en uit kan zetten.

Als je dit lukt en je snapt hoe het werkt ga je een stapje verder en probeer je door het gewoon uit te proberen wat een EN-poort precies doet. Als je dit snapt ga je naar het volgende onderdeeltje bijv. de OF-poort.

Belangrijkste is dat je steeds pas verder gaat als je het onderdeeltje goed snapt voor je verder gaat.

Steeds al je in de war raakt of het niet meer begrijpt ga je even een stapje terug naar het punt waar je het nog wel snapte.

Pas als je alle onderdelen goed snapt is het ook een stuk makkelijker om te bedenken welke onderdelen je nodig hebt voor


Bekijk alle vragen (2)



Op woensdag 6 mrt 2013 om 14:29 is de volgende vraag gesteld
Beste docent/Erik,
Heel goede heldere uitleg, blij mee. Maar ik mis uitleg en een video over de verwerkingselementen, vooral de bouw en werking van een transistor. Schijnt heel belangrijk te zijn. Heel internet afgezocht, maar niet een duidelijke uitleg gevonden.
Vriendelijk groet

Erik van Munster reageerde op woensdag 6 mrt 2013 om 16:34
De transistor is superbelangijk (en interessant) maar... oficieel geen examenstof. Als je toch een opgave tegenkomt over een transistor zou er in de opgave op zijn minst wat over uitgelegd moeten worden. Ben je iets tegengekomen waar je niet uitkomt? Zo ja check even of dit echt iets wat je zou moeten kunnen en stuur me anders even een mailtje als je er niet uitkomt.