Inloggen

Verziendheid

Verziendheid is een oogafwijking veroorzaakte door een te korte afstand tussen netvlies en ooglens. In deze videoles wordt uitgelegd dat de consequentie hiervan is dat alleen in de verte gezien kan worden met aangespannen oogspieren wat tot vermoeidheid leidt. Het nabijheidspunt komt verder van het oog te liggen en het vertepunt komt achter het oog te liggen. In tegenstelling tot bijziendheid en oudziendheid is verziendheid vrij zeldzaam. Verziendheid kan verholpen worden met een positieve bril.
4 508
0:00 Start
0:08 Vertepunt en nabijheidspunt
1:57 Wat is verziendheid?
1:45 Beeld achter netvlies
4:09 Bril of lenzen
4:24 Rekenvoorbeeld
5:40 Samenvatting

Voorkennis

Oog, accomoderen, lenswet

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Verziendheid" hoort bij:

HAVO:       Keuzeonderwerp(SE)
VWO: : geen examenstof


Test jezelf - "Verziendheid"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
Verziendheid wordt veroorzaakt door een te korte oogbol. Resultaat is dat … … wordt.

Een jongen kan alleen door zich in te spannen in de verte kijken. Met ontspannen ooglens komen alleen lichtstralen stralen die 20 cm achter zijn ooglens bijeenkomen scherp op zijn netvlies. Wat voor brilsterkte hij nodig heeft ontspannen in de verte te kijken?

Kan de jongen uit de vorige vraag goed met zijn bril lezen?

Voog groter
Voog kleiner
Noog groter
+ 2,0 dpt
+ 5,0 dpt
- 5,0 dpt
Ja
Nee
Alleen als hij accomodeert



Vraag over videoles "Verziendheid"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Verziendheid

Thea Verhoeven vroeg op dinsdag 5 mei 2015 om 19:49
Verziendheid is toch juist in d everte wel scherp en dichtbij niet? Ik ben bijziend (negatieve lens) en kan in de verte niet scherp zien zonder bril..

Erik van Munster reageerde op dinsdag 5 mei 2015 om 20:41
Klopt. Verziend betekent letterlijk "ver ziend". In de verte zie je dus inderdaad wel scherp en dichtbij niet. Maar het grote probleem bij verziendheid is dat je om in de verte scherp te zien je oogspieren moet spannen. Dit is vermoeiend en leidt tot hoofdpijn e.d.

Bijziend (ben ik zelf ook) betekent inderdaad dat je dichtbij wel ziet en in de verte niet en een negatieve bril nodig hebt.


Bekijk alle vragen (4)



Sterre Spenkelink vroeg op maandag 4 mei 2015 om 21:26
Ik snap nog niet helemaal hoe V-oog achter het oog kan liggen. V-oog is toch normaal het brandpunt voor de lens en bij een normaal persoon is het tweede brandpunt op het netvlies, nu erachter (iig achter de lens). Waarom wordt dit 2e brandpunt nu V-oog?
En waarom wordt b de afstand tussen de ooglens en V-oog? De oogbol wordt toch juist kleiner?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 5 mei 2015 om 08:54
Dag Sterre,

V-oog is niet het brandpunt maar het punt wat met ontspannen ogen scherp gezien wordt. Bij een gezond oog ligt het V-oog op oneindig. Met ontspannen ogen kijk je dus in de verte scherp vandaar de naam "Vertepunt".

Iemand die verziend is ziet met ontspannen ogen alles onscherp. Er is dus niks wat hij scherp ziet. Je zou dus zeggen dat er geen vertepunt bestaat. Maar als je gaat kijken waar de lichtstralen vandaan zouden moeten komen die wel een scherp beeld op het netvlies zouden geven dan kom je er achter dat dit lichtstralen zijn die naar elkaar toe lopen als ze op het oog vallen.

Dit betekent dat ze niet uit 1 punt wat voor het oog ligt kunnen komen. Als je ze doortrekt komen ze wel samen achter het oog. Volgens de definitie is dit dan het vertepunt. Beetje raar want je kunt dit natuurlijk niet zien. Het is een virtueel vertepunt. Het dient eigenlijk alleen als hulp bij maken van constructietekeningen en bij berekeni


Lisabeth Van Berkel vroeg op donderdag 19 dec 2013 om 12:18
is bij het voorbeeld in het video , het vertepunt ( 8cm) op de plaats van het netvlies?

Lisabeth Van Berkel reageerde op donderdag 19 dec 2013 om 12:19
(als hij aanspant ten minste )

Erik van Munster reageerde op donderdag 19 dec 2013 om 22:04
Het vertepunt is het punt wat je scherp ziet als je je oog ontspant. Als je oog helemaal gezond is ligt het vertepunt op afstand oneindig. Dit betekent dat je als het goed is je ,om in de verte te kijken, je oog moet onspannen. Bij iemand die verziend is ziet alles onscherp als hij zijn ogen ontspant. Het vertepunt ligt 'verder dan oneindig'. Het denkbeeldige punt wat scherp is ligt achter de ooglens. Dit punt kan toevallig precies samenvallen met het netvlies maar dit is meestal niet zo. Meestal ligt het wat verder achter iemands oog.


Op maandag 25 feb 2013 om 22:12 is de volgende vraag gesteld
Over de eerste vraag van "test jezelf". Bij een normaal persoon ligt Voog in oneindige, bij een verziend persoon ligt dit punt achter het netvlies. Maar dan wordt Voog toch juist kleiner i.p.v. groter?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 26 feb 2013 om 11:30
Eigenlijk komt Voog "verder dan oneindig" te liggen. Als je kijkt naar de lichtstralen die scherp worden afgebeeld lijken ze samen te komen achter het oog. Maar dit is natuurlijk geen echt vertepunt want je ziet natuurlijk niet het punt achter je oog. Dit punt is alleen maar een hulp bij het tekenen van een constructietekening.